"24 часа"

Решението на Конституционния съд за отпуските ни удовлетворява и ГЕРБ няма да прегласува закона, заяви министър-председателят Бойко Борисов пред вестника. Нашата цел бе да дисциплинираме работодателите, а не да тормозим хората. Това, че остава двегодишният давностен срок, е достатъчно и показва, че философията на промените ни е правилна.

Изданието публикува стенограмите на водените разговори на 13.11.2010 г.между руския и българския премиери и техните делегации. Администрацията на президента публикува стенограмата от разговорите на президента Георги Първанов с президента Владимир Путин, проведени на 18 януари 2008 г.

В своя анализ "Какво следва, след като се видяха Путин и Борисов", вестникът отразява оценките на участници в преговорите и на представители на различни политически партии за постигнатите договорености на срещата "Путин-Борисов", за отражението й върху енергийната стратегия и политика на страната ни. Премиерът Борисов е сигурен, че цената на газа ще продължава да пада, Иван Костов, лидер на ДСБ, се притеснява от тревожното отстъпление на ГЕРБ в резултат на нарастващия руски натиск за изграждане на АЕЦ "Белене" и газопровода "Южен поток". Петър Димитров, депутат от БСП, смята, че българското правителство е било неподготвено за преговорите с руския премиер, защото не познавало основните параметри по "Южен поток" и най-вече приходите от него. Мартин Димитров, лидер на СДС, е сигурен, че България е капитулирала пред Русия, а Надежда Нейнски, евродепутат от СДС, е убедена, че договорът по "Южен поток" е необезпечен. Министър Трайчо Трайков пък е категоричен - 6.3 млрд. за "Белене" не са изгодна цена за България.

В интервюто си за "24 часа" министър-председателят подчертава позитивите от подписаните споразумения: "От "Южен поток" ще печелим по 2 млрд. на година. Спорът за "Белене" в ескалацията на разходите - искаме да не надхвърля 400 млн. евро, там има скрит разход от 2 млрд. евро. Решения от такъв мащаб не се вземат в пианобар. Не виждам причина да успокоявам Костов, да не би и Меркел, и Обама да са изпаднали под руско влияние?", зададе риторично въпрос премиерът.

"24 часа" публикува данни от последното проучване на "Галъп". Според тях еврокомисарят Кристалина Георгиева оглавява топдесетката на политиците с 56% доверие и прилив на 7% симпатизанти само за месец. Скандалът около имотите на вицепремиера Цветан Цветанов му е коствал лидерското място - 38% от българите вече вярвали, че и в ГЕРБ има корупция и се преследват лични интереси, срещу 29% на обратния полюс. Изгубил е и публичният образ на Борисов, доверието към когото спаднало от 52% на 47% сега. Президентът Първанов (41%) е 4-и, а доверието в институцията, която олицетворява, най-високо в държавата. Следва го Меглена Кунева с 34% симпатизанти.

За "своята класация" и приоритети - сега - говори пред "24 часа" Кирил Добрев, депутат от БСП,: "Сергей, влез в кръчмата, там ще чуеш добри съвети. Промяната в БСП много закъсня, но със сигурност няма да я подмине. Аз имам една партия и това е БСП. По презумпция за моето поколение тя е партия на миналото, а трябва да стане партия на бъдещето и с бъдеще. Подкрепям създаването на АБВ като територия за изява на личности с идеи и визии за развитието на страната ни" - е настоящето кредо на г-н Добрев.

 

"Труд" мъдро обобщава: Газов мир, поне за зимата.

 В интервю за "Труд" Румен Петков казва: БСП трябва да се бои от ГЕРБ, а не от АБВ. Страхът е заради силата на Първанов. Защото е показал кой е, откъде тръгва и всички знаят, че е готов да се бори за държавата и обществото. Проектът АБВ дава друга перспектива за България.

"В България има паралелна власт - прокурорска!", твърди Йордан Лечков, кмет на Сливен, пред "Труд". "Замисляли ли сте се - каква власт имат прокурорите и каква отговорност носят?! Власт - огромна, отговорност - никаква. Тези хора просто вилнеят из градовете безконтролно. Вижте колко от "големите престъпници", "мафиоти" и т. н. излязоха на свобода. И най-важното - колко и какъв капацитет имат прокурорите?" - в модела на "гатанката" поставя въпросите си г-н Лечков.

 

Като продължение на думите на кмета на Сливен е материалът на "Сега": Съдебната власт плаща все повече обезщетения за вреди. Прокуратурата е осъдена на 2.4 млн. лева за незаконни обвинения и водене на дела извън разумния срок. Това показва справка, поискана от изданието от Висшия съдебен съвет. Анализът на "Сега" представя нестандартна теза: "Европа е на път да повтори историческата си грешка от ХIV-ХV в. и да остави България и Румъния извън крепостните си стени, за да се оправят сами с Турция. За разлика от тях Гърция този път е в безопасност, защото като член на Шенгенската зона може да викне всички държави (включително и България) да й пазят националната граница, която се смята за обща външна граница на ЕС. България е наказана, ЕС подплашен от Турция. Ако Шенгенската зона се ограничи до Австрия, Европа ще събира сили за колективна отбрана край Виена, прогнозира изданието.

 

"Дума" представя предложението за приемането на изцяло нов закон за училищното образование и разработването на стратегия за развитието му на общинско ниво, тези искания са от декларацията на участниците в кръгла маса, организирана от БСП в Стара Загора. Управляващите стопират политиката в сферата на средното образование и изобщо нямат стратегия за развитието му, е заключението на социалистите.

Според "Дума": Доверието в кабинета се срина с 10 пункта. Кристалина Георгиева е първа по рейтинг, БСП качва до 18 процента. Като цяло оптимизмът на българите намалява, показва проучването. 57% от хората смятат, че България върви към по-лошо. Едва 25 процента мислят, че страната се движи към по-добро.

 

"Монитор" представя проектите на експертите от МОМН, които слагат край на масовото наизустяване. То ще остане в историята след въвеждането на есето като нов стандарт за учене със закона за училищното образование. В момента от просветното министерство подготвят финалните щрихи на документа, който ще бъде представен през декември месец. "Една от промените е, че ще започнем да наблягаме на есетата още от 5 клас", обясни просветният министър Сергей Игнатов. Така свободният формат ще влезе официално сред инструментите за оценяване на знанията при учениците. В момента интерпретативните съчинения върху определен автор и произведение масово се използват в контролните. Така наречената "тема" е и най-трудната задача в матурата по български език. Идеята е конкретният литературен проблем да отстъпи място на по-обща формулировка, която да позволи повече творчество и да елиминира възможността за наизустяване. "В момента есето съществува като опция за матурата, но масово нямаме подготовка за страната, за да преминем направо към тази форма", подчерта Игнатов.

 

"Атака"

Сините на тайни преговори с НДСВ за местните избори, съобщава вестникът. Потайната среща е била миналата седмица в Търново. Присъствали са и представители на осем т. нар. десни и центристки партии, които са се договорили да си подадат ръце за бъдеща коалиция.

 

"Стандарт" анализира: Партия под прикритие. АБВ или ще разцепи БСП, или ще стане на трески. Има такава картина от Рене Магрит. Нарисувана е лула, но картината се казва "Това не е лула". В изкуството шизофренията е прекрасна и търсена. В политиката тя си е обикновена. Президентът Георги Първанов прави партия и я нарича "не-партия". Гражданско сдружение, което обича хората. Занимава се с проблемите им. Здравеопазване, вътрешен ред, образование. Нали има власт, за да решава тези проблеми? А за какво е гражданската организация, ако не стане партия?! БСП е партия. Станишев казва: Партията е една. Но лидерите се очертават двама. Политическото лицемерие, с което оцеляваше досега БСП, днес прилича на изкривена представа за настоящето.

 

БТА