Труд

 

От 60 на 120 лв. скача глобата за лицата, които откажат да участие в предстоящото преброяване на населението, или подадат неверни данни, алармира "Труд". Това реши парламентът, като прие на първо четене промените в закона за преброяване на населението и жилищния фонд. Първоначалният замисъл беше инициативата да бъди от 10 до 24 март. Но заради предстоящите местни и президентски избори през октомври 2011 г. управляващите я изтеглиха по-рано - от 10 до 28 февруари. Преброяването ще се извърши по стандартния начин - чрез анкетьори, които ще обиколят всички домакинства и жилища.

 

24 часа

 

Продават два самолета на Васил Божков заради кредит!

 

В интервю за "24 часа" посланикът на Испания у нас Хорхе Фуентес призовава управляващите да обърнат по-голямо внимание на икономическия ни ръст. Той е по-важен и от Шенген, и от еврозоната. Фуентес посочва, че България няма проблем с Испания за Шенген, но трябва да достигнем такава икономическа ситуация, че да оставаме тук, защото през последните 10 години сме загубили 1,5 млн. души.

 

Темата на "24 часа" стряска със заглавие: "Сълзи, пот и много евтини банани". Покупателната способност на българина не е загубена, тя е задушена от скъпотията у нас. Това демонстрираха десетки хиляди стари и млади, които чакаха още от тъмно пред хипермаркетите на немската верига "Лидъл". "Дискаунт" гигантът отвори едновременно 14 магазина в цялата страна с наистина сериозни намаления. Първият работен ден на веригата магазини е проследен от всички ежедневници. На челна страница "Стандарт" коментира - корида за банани, щурмът на "Лидъл" започна още по тъмно.

 

168 часа

 

Челната страница на "168 часа" стряска със заглавие: "Златната Цецка". Причината за коментара е, че председателят на Народното събрание Цецка Цачева се е повозила на свръхлуксозни самолети на две частни авиокомпании, докато е пътувала в служебни командировки през тази и миналата година. Те са платени от специалния "Авиоотряд 28", който е на бюджетна издръжка. Цачева се е качила на частни самолети при посещения в Стокхолм, Загреб, Брюксел и Анталия. Така са похарчени между 25 и 35 хиляди лв. за една визита, което е между 8 и 11 пъти повече, отколкото ако са ползвани граждански полети за делегациите.

 

Бившата шефка на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Калина Илиева ще бъде разследвана от полицията в Германия заради фалшифициране на дипломата си за завършено висше образование, съобщава "168 часа", като се позовава на информация от Висшия институт по техника и икономика в Берлин. Те заявяват в писмо до вестника, че ще подадат сигнал в полицията, а също и до властите в София и Брюксел. В съобщението се посочва, че Илиева "не е завършила образованието си във Висшия институт по техника и икономика в Берлин. Явно г-жа Илиева е подправила подписа на президента професор доктор Михаел Хайне, както и печата на Висшия институт по техника и икономика в Берлин."

 

Класа

 

Да бъде създадена комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, решиха депутатите при гласуването на второ четене на промени в Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, пише "Класа". Комисията ще е независим орган и ще се състои от петима членове, от които парламентът ще избира трима, включително председателя, а президентът и правителството ще назначават по един. Всички членове на комисията трябва да имат юридическо образование, предвижда законът.

 

Сега

 

Хиляди българи, загубили спокойствие у дома си след преправяне на съседски апартаменти в офиси, магазини и клубове, получиха надежда за справедливост след осъждането на държавата в Страсбург по делото "Милеви и други срещу България", пише на челна страница "Сега". Държавата ще трябва да плати на двете сестри Милеви и тричленното семейство Евтимови от София общо 38 000 евро за морални щети и съдебни разноски, защото не се е

намесила ефективно да защити спокойствието в жилищния им блок. Според Европейския съд за правата на човека бизнесът в апартаменти може да представлява нарушаване на правото на личен живот за съседите.

 

Не са събрани данни за престъпления на съдиите Петя Крънчева и Георги Ушев, отбелязва "Сега". Крънчева и Ушев са сред магистратите, които се споменават в разговорите, записани със СРС по делото за корупция срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и ексглавния секретар на финансовото министерство Тенчо Попов.


Дневник

Преди дни в Министерството на отбраната се завихри нов скандал - за нерегламентирано видеонаблюдение в хотели и клубове на агенцията "Социални дейности". В интервю за "Дневник" министърът на отбраната Аню Ангелов коментира дали е имало нерегламентирано следене на офицери в хотел "Шипка". "Ние установихме, че е имало камери само на общодостъпните места - на рецепцията, около сградите и по етажите. Има друго нещо, което открихме през октомври 2009 г. Покрай факта, че в една стая, в която трябва да стои само служителят по сигурността и никой друг, е бил и служителят от дирекция "Инвестиционна и експлоатационна дейност" - Николай Марков. Това е недопустимо и в тази връзка беше запечатано въпросното помещение - кабинет 222 в административната част на хотел "Шипка", Военна полиция направи съответното разследване. Оказа се, че има достъп до системите за видеонаблюдение чрез интернет, през който и да е компютър само с един код, който се предполага, че е знаел само служителят по сигурността, но никой не може да го докаже. Това е недопустимо и беше ликвидирано моментално."

БТА