Надзорът на Българската народна банка си е затварял очите за много нередности във финансовата сфера, обяви служебният премиер проф. Георги Близнашки пред bTV.

Той нарече проблема с поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка „бомба с цъкащ механизъм" и намекна, че в сектора може да се появят още подобни проблеми.

„Надзорът на БНБ си е затварял очите за нередности, мисля, че и по други въпроси, но прокуратурата прави обобщение. Има неприятни явления и те се мултиплицират. Добре е, че се направиха положителни стъпки, но дълго време сме си затваряли очите - не се предприемаха необходимите мерки и то във времена, когато във властта бяха хора, които минаваха за финансови експерти", коментира Близнашки, като отказа да посочи подробности с аргумента, че държавното обвинение още работи по случая.

Той призова мажоритарния собственик на проблемната банка Цветан Василев да се прибере в България, защото „има да отговаря на много въпроси". „Мисля, че и съдебните власти имат въпроси към него", допълни служебният премиер.

По думите му, големият проблем е как държавата да спаси своя военно-промишлен комплекс, чиито пари са в КТБ. Според Близнашки, предложението на финансовия министър Румен Порожанов за изплащане на малки суми между 500 и 1000 лв. би успокоило напрежението сред малките вложители в банката. Той обаче подчерта, че решението за такова действие е изцяло на финансовата институция.

„В началото на октомври трябва да има резултат, но има възможност да се поиска удължаване на срока на проверката", посочи още Близнашки, без да се ангажира с никакви срокове за отварянето на банката.