Националното сдружение на превозвачите заплаши да блокира следващата седмица пътища в страната, ако не бъде отменена забраната за движение на големите камиони и тракторите между 3 следобяд и 8 часа вечерта в петък и в неделя. Точно в 15 часа днес влиза в сила забраната за движение на ТИР-овете по първокласните пътища и автомагистралите в страната, като  заповедта ще важи до 30 август. В интервю за Дарик заместник-председателят на сдружението на превозвачите Красимир Лалов обясни, че те очакват отговор от премиера Бойко Борисов, когото са помолили с писмо да отмени тази забрана. Лалов нарече „безумие" решението да спреш 300 хиляди тежкотоварни автомобили в работен ден за пет часа. Той се закани, ако заповедта не бъде отмена, а ТИР-овете бъдат спирани, превозвачите да поискат оставката на транспортния министър Александър Цветков. Ето какво каза още за Дарик Красимир Лалов:

За нас петък е работен ден. Конституцията ти дава право на труд и равнопоставеност. Изведнъж се оказва, че в петък, в 15.00 часа някакви неясни субекти тръгватъ за море. Писмо до премиера има официално от председателя на националното сдружение г-н Александър Чакъров, като го моли да вземе спешни мерки. Разчитаме на политическата зрялост на премиера да отмени тази незаконно съобразна заповед. Никъде в ЕС такова нещо няма - в работен ден да затварят пътища. Ако влезне в сила, ние за това сме предупредили - ние другият четвъртък, ако до тогава няма наказани за тази работа и някой не си е подал оставката, имаме съвсем законни начини да протестираме. Можем да блокираме цяла България, без да се води това някакъв протест.

Това означава ли, че в 15.00 часа те няма да спрат камионите?

След като проверихме в няколко магистрални улици, имат заповед да ги спират. Нека ги спрат. Нека този, който после е дал това предложение, да си понесе политическата отговорност. Ние ще му поискаме оставката. Ще го съдим за нанесени щети, защото той нарушава конституцията. Не можеш да си правиш пиар на гърба на хората. Пет часа тези шофьори седят като кучета, защото там е писано да отидат извън пътните платна. Защото в България няма паркинги. Това са 1 млн. и 500 хил. човеко-часове седят часове само за този петък. Пита се в задачката - кой ще ги плаща.