Мирослава Тодорова обяви, че ще обжалва решението на Висшия съдебен съвет, с което бе уволнена. Председателят на Съюза на съдиите, заяви че дисциплинарната практика на ВСС е изцяло сбъркана.

„Висшият съдебен съвет се държи като прокурор и екзекутор. Този състав не реши нито един проблем на съдебната система, а създаде нови”, коментира уволнената съдийка.

Наказанието на Тодорова бе оповестено на заседание на ВСС вчера и предизвика бурни реакции сред съдийската гилдия, неправителствените организации и гражданите. Днес близо 150 души, повечето от които магистрати, излязоха на протест в нейна защита.

На специалната пресконференция, която съдия Тодорова свика заради уволнението си, тя изрази благодарност към хората, които са застанали зад нея. По думите и за това, че е уволнена, разбрала от медиите, а членовете на ВСС не са пожелали да я изслушат. „Подсъдимият в наказателен процес има право на последна дума, оказа се, че българския съдия няма”, заяви Тодорова.

Мирослава Тодорова обясни, че само за миналата година е започнала работа по 309 дела. Работата на съдиите е неравномерно разпределена, коментира тя и допълни, че съжалява за забавените дела, но ще обжалва решението за уволнението си и разчита на справедливостта на съда.

13:10 часа

Притеснения от протеста на съдиите заради уволнената от Висшия съдебен съвет Мирослава Тодорова изрази президентът Росен Плевнелиев, който присъства на общото събранието на магистратите от Варненския окръжен съд.

„Няма как да не съм обезпокоен от поредното решение, което създава усещането и съмненията за необективност. Разбира се, аз като президент не мога да навлизам в детайлите на решенията, но съмненията за необективност са поредният проблем, който старият ВСС произвежда в последните дни”, заяви Плевнелиев.

Президентът похвали работата на варненските магистрати и коментира, че новият ВСС ще стартира с висока степен на обществено доверие, ако събранията в цялата страна за номиниране на членове протичат като това в морската столица.

„Варненският окръжен съд е модел за България с изключителна ефективност и резултатност - над 90 на сто от делата се решават за три месеца, а същият процент от решенията биват потвърждавани на по-горна инстанция. Тук съм, за да покажа моето доверие в системата и да подкрепя тези млади хора, които открито споделят проблемите си и номинират качествени кандидати. Истината е, че новият ВСС ще бъде толкова силен и легитимен, колкото прозрачен е начинът на провеждане на събранията”, добави още Росен Плевнелиев.

Вчера Висшият съдебен съвет уволни дисциплинарно съдия Мирослава Тодорова заради забавени мотиви към дела. Това е второто дисциплинарно дело срещу Тодорова, образувано за по-малко от година. Основанието за образуването му е системно неспазване на сроковете за написване на делата, а конкретният повод - забавено с четири години и осем месеца написване на мотивите по дело за отвличане, поради което то е било прекратено заради изтичане на абсолютната давност, към което бяха присъединени още две дела.

Днес в столицата над 150 души излязоха на протест в подкрепа на съдия Мирослава Тодорова пред сградата на Висшия съдебен съвет в София. Голяма част от тях са нейни колеги, което превръща събитието в първия протест на магистрати у нас.

11:16 часа

Протест в подкрепа на съдия Мирослава Тодорова се провежда в София. Вчера Тодорова беше уволнена от Висшия съдебен съвет заради неспазване на сроковете за написване на мотивите към дела, които тя води.

Малко над 100 души се включиха в протеста, който протича мирно - без скандирания и изрази на неподчинение или обидни думи. Освен граждани и представители на различни организации, на протеста присъстват и много съдии. Още вчера стана ясно, че колеги на Мирослава Тодорова ще подкрепят проявата, която е в знак на несъгласие с нейното уволнение от ВСС. Забавяне на мотивите към делата се случва на много съдии, тъй като работата им е голяма като обем, смятат колегите й. В съдилищата в по-големите градове постоянно има оплаквания, че делата са много, поради което има и забавяне на мотивите.

Съдиите на протеста твърдят, че са си взели специално отпуск, за да могат да присъстват. По думите им това няма да възпрепятства работата на съдилищата, особено в по-големите, тъй като съдиите заедно са взимали решението за участие и работата е разпределена така, че да няма пречки.

Нели Куцкова от Съюза на съдиите в България представи декларация, подписана от 51 върховни съдии. Инициативата е на група съдии от софийски съдилища. Куцкова коментира, че е крайно време да спрат да се поставят под общ знаменател всички съдии. По думите й съдиите не искат повече да се срамуват заради единици от тях и искат ВСС да започне да работи принципно. Наказанието на Мирослава Тодорова Куцкова определи като саморазправа.

Все още продължават да се включват хора, което постепенно затруднява и движението в района, където минават трамваи.

В 13 часа се очаква Мирослава Тодорова да даде пресконференция. Това е една от първите й медийни изяви от много време насам.