Цената на петрола може достигне до 70 долара за барел, ако нивото на американския долар остане стабилно. Това прогнозира в интервю за Дарик професорът по приложна икономика от института "Джон Хопкинс" – Стив Ханке.

 

По думите му, световната финансова криза е започнала заради някои грешки на американското правителство, направени преди няколко години и чрез ефекта на доминото ще засегне повече или по-малко всички световни икономики.

 

Като цяло смятам, че докато американският долар отново отслабне, това ще доведе до повишаване на цените на петрола. Ако доларът остане стабилен, както е в момента, напрежението ще остане и цената на петрола може да се понижи още малко със забавянето на ръста на световните икономики, като се очаква цените да достигнат до 70 долара на барел, коментира Ханке. Това може да се случи обаче, единствено, ако доларът не започне да отслабва. Така че говорим за доста сложна прогноза с много условности. Ако можете да ми кажете какво ще е съотношение долар/евро – аз ще мога да ви направя по-подробна прогноза за това, което очаквам да се случи, обясни професорът.

 

Според него краткосрочната перспектива е еврото да отслабне, а доларът да стане по-силен. Той не се ангажира с дългосрочна прогноза.