Дефицит от 2,16 млрд. лева ще има в републиканския бюджет за 2011 г. Това решиха депутатите, след като гласуваха на второ четене приходната и разходната част на бюджета за догодина. Приходите в бюджета са 16,076 млрд. лева, а разходите – 18,23 млрд. лева.

Републиканският бюджет е част от общата консолидирана програма за 2011 г., в която се включват и средствата за държавното обществено осигуряване, Националната здравноосигурителна каса и други. По консолидираната програма се очаква дефицит от 1,9 млрд. лева. В макрорамката за догодина е предвиден икономически растеж от 3,6 % на годишна база. Брутният вътрешен продукт трябва да е над 77 млрд. лева.

По-рано по време на дебатите Коалиция за България, ДПС и Синята коалиция поискаха да се увеличат приходи в бюджета за следващата година, като според сините увеличението може да е с 900 млн. лв., а според червените с 2 млрд. лв.

 

От ГЕРБ в лицето на председателя на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова коментираха, че от левицата искат повече приходи само, за да намерят източник за увеличаване на разходите.