"Върховенството на закона беше третирано с презрение", коментира Марк Оствалд от Monument Securities. "Това ще доведе до съдебни спорове през следващите десет години, ще се превърне в огромна пречка за дългосрочните инвеститори и сега всички ще бъдат много предпазливи относно Португалия."

 

В началото на кризата лидерите на ЕС обявиха, че е немислимо държава от еврозоната да изисква от кредиторите си намаляване на дълга си. Но обещанието беше нарушено, банки, застрахователи и пенсионни фондове ще трябва да отпишат 75% от стойността на притежаваните от тях гръцки облигации. Някои от тях ще бъдат принудени да го направят.

 

През миналия месец Европейската централна банка упражни правото си на кредитор от последна инстанция, за да избегне загуби от гръцките облигации, пише Амброуз Еванс-Причард в The Telegraph.

 

Незабавният ефект беше, че частните облигационери трябваше да понесат по-големи загуби. Сега, независимо колко пъти от ЕЦБ повтарят, че Гърция е отделен и уникален случай, нико не им вярва.

 

В портфейла на централната банка на еврозоната има гръцки, португалски, ирландски, испански и италиански облигации за над 220 млрд. евро. След преструктурирането на дълга на Гърция всички те би трябвало да са поевтинели. Но ЕЦБ не отписва дълг.

 

А допълнителните клаузи за част от емисиите облигации на Гърция, приети от парламента в Атина, започват да действат със задна дата и ще принудят част от кредиторите, тези които се подчиняват на гръцките закони, да се присъединят към сделката за дълга, независимо дали искат или не. Използването на закони с обратна сила е анатема за кредитните пазари. Представете си длъжниците да могат да обявят, че не дължат 75% от парите със задна дата, това би сринало доверието на инвеститорите.

 

За самата Гърция всичко казано дотук вече няма голямо значение. Никой не се доверява в дългосрочните прогнози и не инвестира в дългосрочния гръцки дълг, освен най-рисковите играчи.

 

Но сега идва ред на Португалия. Страната може да поеме по същата низходящата спирала като Гърция, под натиска на продължаващото съкращаване на публичните разходи.

 

Според прогноза на Citigroup, португалската икономиката ще се свие с 5.7% през тази година, като от банката предупредиха облигационерите за възможно поевтиняване на суверенния дълг на Португалия с до 50%.

 

Лисабон получи спасителен заем от 78 млрд. евро от ЕС и МВФ, т. нар.тройка, включваща двете финансови институции и Европейската комисия, вече изтласква частните кредитори, точно както го направи в Гърция.

 

На този фон гръцкият казус изглежда все по-малко "уникален". Лидерите на ЕС заявиха в края на миналата година, че преструктуриране на друг дълг, освен този на Гърция, няма да има. Но твърде много обещания вече бяха нарушени.

 

Португалия беше похвалена от Международния валутен фонд за провежданите реформи. Но докато потупва Лисабон по рамото за икономиите, МВФ прогнозира, че публичният дълг на Португалия може да достигне ниво от 118% от БВП през следващата година.

 

Ако се комбинират публичният и частният дълг на страната, сумата ще надхвърли 360% от БВП или 100 процентни пункта над общият дълг на Гърция. Това е огромна тежест за една икономика в рецесия.

 

Дефицитът по текущата сметка на Португалия беше 8% от БВП през миналата година, недалеч от нивата на показателя в Гърция. И в двете страни реалният ефективен валутен курс е надценен с 20%. Но трябва да се има в предвид, че Португалия едва сега започва да намалява разходите за труд на единица продукция.

 

МВФ трябва да реши до септември дали Португалия се нуждае от повече пари и намаляване на дълга. Ако страната поеме по гръцката спирала, облигационерите въобще няма чакат да научат дали Европа ще запази думата този път.

 

Доходността на португалските бонове вече достигна 13.2%. Достъпът до дълговите пазари изглежда отрязан за дълго.

 

Опасността за цяла Европа е, че инвеститорите ще започнат да търсят премия за "политическия риск", за да купят дълга на която и да е страна от еврозоната.

 

Станалото с Гърция гарантира, че кредиторите ще се втурнат да бягат веднага щом друга страна, като Португалия, Испания или Италия например, се окаже в опасност. Следващият кръг на дълговата криза ще бъде много по-страшен.