Перспективите пред икономическия растеж на САЩ са доста мрачни след тази седмица, в която статистическите данни показаха разрастващ се търговски дефицит и твърде предпазливи потребителски разходи в Америка – коментира Блумбърг.

Рекордното нарастване на търговския дефицит демонстрира, че икономиката вероятно ще нарасне с поне 1 процентен пункт по-бавно от прогнозираните от правителството 2.4% за третото тримесечие

В рамките на изминалата седмица широкият индекс Standard & Poor’s 500 се понижи с 3.8%. Това от своя страна повиши привлекателността на правителствените бонове и лихвата им падна до 16 месечно дъно.

Данните за индустриалното производство в Китай показаха известно охлаждане на третата по сила икономика в света. А икономическият растеж в Европа се оказа неравномерен, като 2/3 от отчетения 1.1% ръст се дължаха на отличната икономика на Германия. Всичко това подхрани страховете, че глобалната икономика отново се връща към рецесията.

Според главния икономист на JPMorgan Chase в Ню Йорк, изглежда третото тримесечие е започнало доста слабо и сега въпросът е доколко забавянето, видно още в края на второто тримесечие, ще бъде овладяно.

Покупките в САЩ през юли нараснаха с 0.4%. Но това е по-малко от прогнозата на експертите за 0.5% повишение. При това ако се изключат продажбите по бензиностанциите и в автомобилните салони, на практика потреблението е спаднало с 0.1%.

Тъй като потребителските разходи формират 70% от щатската икономика, тези данни се възприемат тревожно от икономисти и инвеститори.

Консумацията в САЩ се задържа слаба, тъй като населението чувства несигурност заради твърде високото ниво на безработица, задържащо се близо до 26 годишен връх.

Несигурният потребителски климат принуждава компаниите да намаляват прогнозите си за приходи и печалби, което от своя страна действа още по-депресиращо на фондовия пазар.

Несигурността бе отразена и в изявлението на Федералната комисия по отворените пазари на 10 август: „Темпът на икономическо възстановяване изглежда ще е по-скромен от очакваното в кратък период“.