Проблемът със Skype продължава да държи без връзка милиони потребителите на услугата по света. Въпреки че снощи от дружеството съобщиха, че повредата е установена и отстраняването й ще отнеме няколко часа, проблемът продължава да е налице.

Според информацията, публикувана на сайта на Skype,  новата версия на програмата е създала проблеми в основните суперкомпютри, връзката с които позволява преноса на данни между потребителите.

По последни данни към края на юни регистрираните потребители на услугата са 560 млн. Само 1.4% от тях обаче плащат за да ползват екстрите на програмата.

Най-печелившата услуга Skype VOIP е реализирала $ 13.1 млн. печалба за първите 6 месеца на 2010 година, а приходите надхвърлят $ 406 млн.

Последните анализи на пазара определят дял от 12%, който Skype държи при международните телефонни разговори.

Самата компания е основана през 2003 година в Люксембург с идея да създаде комуникационна платформа, покриваща целия свят.  Усъвършенстван, продуктът предлага широк обхват от услуги, сред които провеждането на видео разговори, телефония, изпращане на текстови съобщения, конферентни разговори, които могат да се провеждат както чрез компютър, така и чрез мобилен телефон.

През 2005 година компанията бе купена от eBay Inc. Миналата година еBay продаде Skype за $ 2 млрд. на група инвеститори, сред които и програмисти, разработили програмата.

През август от дружеството обявиха, че големи инвестициони посредници подготвят документите му за осъществяване на първично публично предлагане IPO, от което надеждите бяха за набиране на $ 100 млн.

Ако Skype вече беше на борсата, едно е ясно - там последствията от техническия срив щяха да бъдат жестоко наказани, а битката с конкуренцията, като например с Facebook / който също не е на борсата/, щеше да е болезнена. 

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!