Продажбите на дребно в Европа са се понижили като обем през месец август. Това показват данните на Евростат, които сравняват ситуацията през месец август с предходния месец юли.

В еврозоната понижението е с 0.4%, а в 27-те страни - членки на Европейския съюз се наблюдава редукция от 0.3%. През месец юли и в двете наблюдавани групи от страни бе отчетен ръст на продажбите от 1%.

На месечна база най-силно падат продажбите при храните, напитките и тютюневите изделия, като за еврозоната понижението е с 0.7%, а за ЕС - с 1%. Спадът в продажбите на дребно при нехранителните стоки е съответно 0.3% и 0.4%.

Най-голямо понижение в обемите се наблюдава в Австрия /-3.6%/, Словения /-2.6%/ и Малта /-2.1%/, а нараствания има в Румъния /+5.2%/, Литва /+1.3%/ и Испания /+1.1%/.

В сравнението на показателите на годишна база се вижда, че България е сред трите страни - членки на Европейския съюз, в които продажбите на дребно се понижават, като данните на Евростат за нашия пазар показват понижение от 4.3% за месец август тази година спрямо месец август 2009 година.