В автомобилната промишленост се готвят проекти на стойност 1.2 млрд. лв., които ще създадат минимум 8 500 работни места. Това каза на пресконференция министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, предава Агенция „Фокус”. 

„В последните 7 месеца по Закона за насърчаване на инвестициите сертифицирани и в процес на сертифициране са проекти на стойност 95 млн. лв. Предвижда се създаването на 510 нови работни места. През 2014 година по някои от големите проекти за привличане на инвестиции да се открият още 1300 работни места. Ще привлечем инвестиции на стойност над 77 млн. лв.”, заяви Стойнев. 

„Освен тези проекти, очакванията ни са големи за стартиране на проекта „Южен поток”, което ще е огромен инвестиционен проект. За две години трябва да бъде изградена тръбата. Ще има работа за почти всички български строителни фирми. Започват и конкретните подготовки за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”, каза министърът. 

Очаква се конкретна инвестиция за 100 млн. евро в София. Нагласата е това да се случи скоро, добави той. 

„Ще съсредоточим работата си върху малките и средни предприятия. Те са гръбнакът на българската икономика. Те имат нужда от помощ от държавата”, посочи Стойнев. 

„Данните на БНБ показват, че инвестициите за 2012 г. са били 1 480 000 000 лв., а до октомври 2013 г. са били 1 100 000 000 евро. По данни на БНБ за периода юни – октомври 2013 г. привлечените инвестиции са в размер на 496 млн. евро. Средствата са инвестирани в секторите транспорт, складиране и съобщения, добивна промишленост и др. Основни инвеститори са Холандия, Германия, Русия и САЩ и др.”, каза Стойнев. 

„Очакваният брой чуждестранни туристи за 2013 година е над 7 млн. души, което е с 5.6% повече спрямо 2012 г. Прогнозите за приходи от международен туризъм за 2013 година са за над 3 млрд. евро, т.е. ръст от 4.5% спрямо 2012 г.”, заяви министърът. 

„Туризмът се превръща в индустрия за българската икономика. Той генерира приблизително 13.6% от БВП на страната. Туризмът носи много приходи на страната и трябва да имаме конкретна Стратегия за развитие на туризма. Такава стратегия вече е в ход”, отбеляза Стойнев. 

„Водим преговори по три огромни инвестиционни туристически проекта в България на стойност над 650 млн. евро. Трябва да има по-голяма гъвкавост и тези проекти да се реализират. Да, трябва да обичаме нашите планини, трябва да ги уважаваме, но в Австрия, Швейцария, Италия с толкова много съоръжения не означава, че те не обичат своята природа. Не е нормално една столица на държава от ЕС да има такова богатство като Витоша и ние да не можем пълноценно да се възползваме от тази природна даденост”, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма.