Клиенти шпиони взимат по 1500 лв. заплата, за да следят поведението на продавачите и касиерите в търговските вериги, показа проверка на „Новинар”. 

Целта на агентите е да опишат дали всичко в обслужването е било наред и след това да докладват на шефовете в хипермаркетите. Нестандартната професия е актуална у нас от няколко години. 

Повечето тайни клиенти работят на граждански договор и получават хонорар според поставената им задача. Има и шпиони на трудов договор, като възнаграждението им на месец е между 1000 и 1500 лв. 

Идеята на професията таен клиент е да съдейства за подобряване на обслужването в съответния магазин. Когато обект е наблюдаван от потребител шпионин, агентът следи също и за чистотата и дори свободните места на паркинга. Ако открие нередности и след това ги разкаже на собственика на магазина, служителите масово остават с орязани възнаграждения. 

Често служителите са наясно, че шефът им изпраща клиенти агенти. Разкриването на тайния потребител обаче не е лесно, споделиха от персонала на ресторант, станал обект на „специално” наблюдение. 

Тайните клиенти, които работят на хонорар, получават между 20 и 50 лв. Често тези пари покриват поръчката им в заведението. Така възнаграждението за предоставяне на „секретна” информация представлява безплатна вечеря или обяд. 

Според експерти професията е подходяща най-вече за хора, които търсят допълнителни доходи и имат друга стабилна работа. Заплати от 1000 лв. за тайни агенти има, но изискванията са големи, като перфектно владеене на два езика и др. 

Популярни в магазините са и служителите клиенти под прикритие. Честа практика, за да преборят конкуренцията, е, персонал от дадена верига да обикаля и да преписва цените от конкуренцията. По този начин магазинът има възможност да предложи малко по-евтино същите продукти и да спечели клиенти.