Рязко ще падне реколтата от череши, родно производство, прогнозира земеделски производители. По всяка вероятност ще има и скок в цените, но все още никой от фермерите не се ангажира с колко ще поскъпне килограм череши тази година. Причината е в измръзването на овошките при

големите стуве тази зима. По-рано днес производители на плодове и зеленчуци от цяла България се срещнаха с експерти от министерството на земеделието и храните, за да поискат финансова помощ за своите стопанства.

Заради ниските температури от началото на година земеделските производители на плодове и зеленчуци търпят сериозни загуби. В района на Пловдив и Пазарджик има на 100% измръзнали дръвчета, обясни за Дарик главният секретар на Националния съюз на градинарите Мариана Милтенова. Измръзването е в следствие на ниските температури през зимата, както и в определени периоди през пролетта, като засегнатите производители са много, допълни тя. По думите и повечето производители нямат застраховки за продукция.

До края на следващата седмица от министерството на земеделието и храните ще издаде заповед и ще се сформират екипи от експерти по райони, които ще проверят състоянието на стопанствата, за да се определи размерът на финансовата помощ, с която държавата може да подпомогне фермерите, обясни Георги Ралчев, експерт в аграрното министерство. От аграрното ведомство са запознали производителите с мерките, които са предприели тази година за покриване на подобен тип загуби. „Касае се за измръзнали овощни насаждения, но има една особеност: че щетите, които ще подлежат на компенсиране, трябва да са в размер на 100 процента. Тоест под тази държавна помощ не се предвижда възстановяване на щети от порядъка на 10, 20 или 30 процента, защото там можем да допуснем и други фактори, освен измръзването да са повлияли за спад на добива от този тип продукция", каза експертът.

Производителите са вложили за отглеждане на декар черешови дръвчета между 400 и 700 лева. Голяма част от фермерите са теглили банкови кредити, които при унищожена реколта в началото на стопанската година няма как да покрият. Очаква се тази година голяма част от тези производители да фалират, алармираха от браншовия съюз.