Фермери отказват да продават в очакване на по-високи цени. Сделките с пшеница замряха. Леко повишение има в момента на цената на зърното, но на практика почти няма големи продажби в района, казват търговците в Добруджа. 

Според тях фактът, че масово в момента се изнася през близките пристанища - Балчик и Варна, не означава, че сделките са сключени сега, пише "Стандарт". 

Оказва се, че заради лошо време в началото на миналия месец има известно забавяне по отношение на изпълнението на договори за количества зърно, сключени по време на жътвата. 

Добруджанските производители масово задържат към момента пшеницата, като очакват да станат ясни данните от реколтата в Аржентина и другите големи производители. 

Очакванията са там реколтата да не е толкова добра, колкото са сочили прогнозите, което ще вдигне цената на пшеницата на международните борси и тогава това ще доведе до скок на зърното и у нас. 

В момента тон зърно с добри качества се търгува на цени от 320 до 360 лв. без ДДС, което е малко по-високо от началото на търговията с тазгодишна реколта с около 20 лв. Цената обаче зависи от показателите на пшеницата. 

Според търговци друга причина в момента да се задържат количествата с пшеница е и фактът, че стопаните са реализирали добри резултати от рапица и ечемик, чиято жътва е преди тази на пшеницата. 

Затова сега задържат зърно и продават малки количества, само за да осигурят рентите, които предстои да бъдат плащани на собствениците на земя за годината. 

В момента добре се търгува и слънчоглед от тазгодишната реколта, като цената на маслодайната култура е 550-560 лв. за тон, а на царевицата - 250-270 лв. за тон. На борсата в Будапеща цената на пшеницата е 200-205 евро за тон. 

Прогнозите на търговците и очакванията на зърнопроизводителите са цената да се раздвижи в началото на следващата година, когато става ясна реколтата в южното полукълбо и качествата й. Надеждите на стопани, които имат складови мощности за съхранение, са да реализират по-големи печалби.