Растат цените, на които производителите продават продукцията си на вътрешния пазар и на клиентите им от чужбина. Това е първият сигнал за предстоящо вдигане на цените, което се отразява в по-висока инфлация.

Тенденцията е повсеместна за всички индустрии - от добивната и преработващата промишленост до разпространението на ток, топлоенергия и газ. Средното вдигане на производствените цени през юли е с 1.8% спрямо предходния месец юни и с 3.15% по-високо спрямо цените от юли миналата година. Данните отчитат вдигането на цените както за вътрешния, така и за външния пазар. 

Най-голямо е поскъпването при преработващата промишленост, където влияние оказват главно машиностроенето и производството на основни метали.

При добивната промишленост, която работи основно за износ и разчита на ниската себестойност на продукцията си в битката с конкурентите от чужбина, няма изменение на цените спрямо предходния месец. Но за вътрешния пазар компаниите от добивната промишленост са вдигнали цените си с 1.7% спрямо миналия месец юни, показват данните на Националния статистически институт.