Производствената инфлация през октомври е 0.2%, показват данните на Националния статистически институт, което означава, че за пореден месец производителите в промишлеността са вдигнали цените на продукцията си. През септември увеличението бе с 0.3%, а през август покачването бе с 1.4%.

 

Производителите са предлагали продукцията си на местния пазар на по-високи цени, докато за чуждестранните им контрагенти цените през октомври са били по-ниски.

 

Спрямо октомври миналата година произведеното в България струва с 6.9% по-скъпо на българския потребител, показват сравнителните таблици. Добивната промишленост продава по-скъпо продукцията си, като ръстът на цените на годишна база надхвърля 7%, а спрямо предходния месец септември, октомврийската инфлация на цените е 2.3%.

 

Преработващата промишленост, в която се отчитат и данните от  хранителновкусовата индустрия и производството на облекла, цените за месец са се вдигнали с 0.2%, а спрямо октомври миналата година ръстът на цените при преработвателите е с 6.1%.

 

Местните производствени предприятия са продавали по-евтино на клиентите си зад граница, става ясно от нивото на общия индекс на цените на производител, изчисляван от Националния статистически институт. Изводът следва от понижението в нивото му през октомври с 0.2%, спрямо предходния месец септември. В методиката на Националния статистически институт този индекс претегля цените за вътрешния пазар и цените за външния пазар.