Софийската градска прокуратура повдигна обвинения на новия директор на Националната здравноосигурителна каса Жени Начева и на бившия директор на НЗОК и бивш зам.-министър Емил Райнов. Повдигнатите им обвинения са резултат на разследване, проведено съвместно с ДАНС.

Обвинението срещу Начева е за престъпления по служба, а срещу Райнов за търговия с влияние.

Според прокуратурата Райнов е поискал от изпълнителния директор на "Търговска лига-АД" имотна облага - парична сума в размер на 17 298 538, 46 лв., представляваща 7% от годишния оборот на "Търговска лига-АД" от доставките на лекарства по обществени поръчки на Министерство на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса.

През 2007 година в София Райнов поискал отново от "Търговска лига-АД" имотна облага в размер на 10 964 949, 59 лева, за да упражни влиянието си като отговорен за акредитацията на болнични заведения.

На обвиняемите е определена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на по 2000 лева.

Прокуратурата ще иска отстраняване на Жени Начева от длъжността й в НЗОК, съобщи говорителят на главния прокурор Стелиана Кожухарова.

Очаквам Жени Бумбарова-Начева да подаде оставка от поста директор на Националната здравноосигурителна каса, за да може институцията да продължи нормалната си работа. Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов по повод повдигнатите обвинения на Начева от Софийската градска прокуратура, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет.

В течение съм на разследването от самото му начало. Поздравявам прокуратурата и ДАНС за добрата съвместна работа. Както многократно съм заявявал, ще бъдем безкомпромисни към всеки човек, за когото постъпят данни за извършени нарушения, независимо дали е от предишните или от настоящите управляващи, е допълнил премиерът.

Министър-председателят Бойко Борисов е отбелязал, че има готовност да предложи нова кандидатура за поста директор на НЗОК, при положение, че Начева подаде своята оставка.