Намалението на „екотаксите“ при покупка на нови автомобили и увеличението за превозни средства над 5 години, няма да промени решението на гражданите дали да си купят нов или употребяван автомобил. Това каза Цветелина Цанева от Асоциацията на вносителите на автомобили в предаването "Бизнес старт" пo Bloomberg TV Bulgaria.

Тя посочи, че през последните 2-3 години ръстът в продажбите на нови и употребявани автомобили е 10%. Според статистиката на КАТ над 60% от колите на пътя са на възраст над 20 години.

„Държавата продължава да се пълни и не може да се освободи от употребяваните стари автомобили. Някои страни производители на автомобили, като Германия и Румъния, предоставят немалък финансов стимул за покупка на нов автомобил, докато в България не съществуват такива мерки“, отбеляза Цанева. 

Според нея, за да има ефект след промяната на продуктовата такса, трябва да се заложат мерки в данъчната политика. „Формулата за плащане на данъци трябва да бъде обърната“, коментира тя. 

Цанева изтъкна, че екологичните стандарти в Европа трябва да бъдат един от основните критерии при определянето на коефициента за плащане на данъци. Тя допълни, че формулата вече е остаряла и отново е в полза на по-старите автомобили.