Народното събрание одобри на първо четене проекта за промени в Търговския закон. Едината от тях е внесена от Министерския съвет, а другата от парламентарната група на ГЕРБ.

Предложените от правителството промени предвиждат по-редовна актуализация на търговския регистър на информацията за акционерите в непубличните дружества. ГЕРБ пък предлага промени в закона, с които ще се иска пълна проверка на дружества, които са обявили несъстоятелност. От БСП се обявиха срещу промените. Според Михаил Миков от левицата двата законопроекта си противоречат.

Михаил Миков: Министерският съвет в рамките на месец с подписа на премиера Бойко Борисов внася два законопроекта. С единия намалява административната тежест, а с другия я увеличава. В единия се казва, че при свиване и преобразуване, когато всички съдружници и акционери са съгласни, не се изготвя отчет за състоянието на имуществото на дружествата. В другия случай се иска нещо, което е абсурдно с оглед смисъла на търговското право - да се регистрират в Търговския регистър собствениците на акции поименно, с личните им данни, което е някакъв абсурд. В Търговския регистър открай време е ясно, че се регистрират търговските дружества, а акционерите се регистрират, когато акциите са поименни в книгата на акционерите. Всичко останало е абсурд.

Емил Радев от ГЕРБ: Тези твърдения на БСП по никакъв начин не отговарят на истината, защото касаят съвсем различна материя. Едното е глава “Несъстоятелност”, другата е в общата част на търговския закон. Една от промените е когато длъжник подаде доброволно молба в съда за обявяване в несъстоятелност, тази молба автоматично да се качва и в Търговския регистър по партидата на търговеца, така че да могат в реално време всички негови търговски партньори, контрагенти и кредитори да бъдат запознати с този факт. И да не продължава недобросъвестно този търговец, който явно щом казва сам, че е изпаднал в неплатежоспособност и е фалирал, да не сключва па-нататък сделки, а да могат и кредиторите да защитят адекватно интересите.

Депутатите не стигнаха до обсъждането на промените в закона за движение по пътищата, които предвиждат по-строги санкции при превишаване на скоростта в населени места. Парламентът реши да работи отново извънредно следващия вторник.