SOFIX понижи с 1.24% до 365.09 пункта, BG40 падна с 1.31% до 112.87 пункта, BGREIT се покачва с 0.24% до 41.51 пункта, а BGTR30 се смъква с 1.32% до 288.77 пункта. Такъв е крайният резултат от борсовата надпревара тази седмица, която видя значителни за нивата в последно време обороти.

 

Пазарът коригира нагоре оценката си за стойността на двете „заразени“ дружества, които бяха разпродадени в черния 7 октомври на БФБ. Акциите на банковия сектор като цяло бележът слаб ръст, а във фармацевтичния сектор ситуацията остава балансирана. Имотните компании тазси седмица печелят при по-малки обеми, а промишлените компании сериозно губят, като те са в основата на понижението на индексите.

 

Акциите на Мостстрой, компанията потърсила несъстоятелност едва ли не в най-неподходящото време, в рамките на седмицата се качват с 48.60%. Разбира се, този възход дойде след срива в края на миналата седмица, когато почти 90% от капитализацията на компанията беше изтрита само в една сесия. Очевидно инвеститорите купуват акциите на Мостстрой на твърде ниска цена, последно 27 стотинки, в очакване какво ще се случва натаък.

 

Холдинг пътища, другото дружество което се свързва с името на Васил Божков, в рамките на тази седмица поскъпва с 28.60%. Но на месечна база книжата са поевтинели с над 50%, по същата посочена причина. Възможно е уверенията на министър Плевнелиев, че правителството разполага с план Б за строителството на АМ Тракия, са внушили надежда на инвеститорите, че има някаква държавна гаранция за съдбата на холдинга – а също така е възможно в пълен ход да са спекулации за бъдещето му.

 

Третото инфраструктурно дружество на БФБ, Трейс груп холд, поскъпва с 0.66% за седмицата.

 

При банковия сектор през седмицата имаше противоречиви настроения и в крайна сметка акцията на Първа инвестиционна банка завършва на печалба от 0.56%, Централна кооперативна банка се покачва с 0.44%, а Българо – американска кредитна банка се понижава с 0.31%.

Еврохолд България беше ликвидно дружество през седмицата и поскъпна с 3.14%. Фонд за недвижими имоти България се покачва с 1.94%. Елана фонд за земеделска земя пада с 1.67%.

Зърнени храни България, друга традиционно ликвидна компания, през тази седмица губи 5.72% от цената си.

 

Индустриалният сектор се представи най-слабо на БФБ. Монбат се понижава с 0.64%. Акциите на Индустриален холдинг България падат с 3.25%. Шуменският Алкомет губи 7.32%. Стара планина холд е на минус с 0.60%. Неохим се върна на равнищата от миналия петък. Оргахим пада с 1.16%. Каолин пада с 3.57%. Соларпро холдинг се смъкна с 5.80%.

 

За сметка на това, обикновената акция на Химимпорт поскъпва с 1.67%. Формопласт поскъпна с 0.98%. Химко е първенец в химическия сектор с 18% поскъпване до 0.059 лева средна цена за лот.

 

Във фармацевтичния сектор през цялата седмица се сключваха големи сделки с акциите на Унифарм, като само в петък бяха прехвърлени 8.4% от регистрирания му за търгуване на БФБ капитал. В крайна сметка цената на дружеството се промени за седмицата с минималните 0.03% нагоре. Софарма завърши при 0.48% понижение.

 

Варненските дружества бяха активни на БФБ тази седмица, но без да оформят ясно изразена регионална посока. Холдинг Варна в сектора на финансовото посредничество отчита 3.36% седмичен ръст. Св.св. Константин и Елена поскъпва с 0.10%. Инвестиционна компания Галата се срива с 47%.

Покачването на имотния индекс BGREIT трябва да се отдаде не толкова на раздвижване на имотния пазар, колкото на скромните обеми, които се прехвърлят на него.