Строителни и индустриални компании в Китай са изправени пред сериозни проблеми, докато държавата търси начини да изпусне балоните без да предизвика икономически срив.

 

Chinese property: Gemdale, една от най-големите строителни компании в Китай, завърши днешната сесия в Шанхай със загуба от 10%, след като отчете спад със 76% на нетната си печалба през първото тримесечие на годината.

 

China Vanke, водещото дружество в сектора регистрира понижение на печалбата си с 5.2%, но при рязко свиване на приходите с над 30%.

 

Изглежда балонът на най-голямата строителна площадка в човешката история започва да се пропуква. Засега обаче всички вярват, че правителството ще съумее да спаси засегнатите. Но засегнат е не само строителният сектор.


Народната банка на Китай съобщи, че затяга кредитирането за производителите и търговците на желязна руда в страната.

 

За да ограничи излишъка от търговското финансиране за черната металургия и да се справи със свръхкапацитета в отрасъла, държавата иска преразглеждане на условията за отпускане на заеми.

 

Банковите регулатори в 15-те големи китайски пристанищни градове и крайбрежните провинции трябва да започнат "сериозно" разследване на заемите от местните банки, които пък трябва да повишат депозитите, изисквани като обезпечение от вносителите на желязна руда от 15% на 30%. Мерките ще засегнат страните износителки на суровината като Австралия.

 

Решението поражда спекулации, че търговците на желязна руда ще започнат масово да продават, което от своя страна доведе до рязък спад на фючърсите на желязна руда, търгувани на стоковата борса в Далиан.

 

Все още не може да се говори за паника на пазара, като инвеститорите предполагат, че за пореден път властите в Пекин ще намерят начин да балансират пазара и да не допуснат срив.