След два дни на масови протести и рязък спад в подкрепата за управляващата партия, руският президент Владимир Путин смекчи пенсионната реформа в Русия.

Държавният глава обяви, че пенсионната възраст за жените ще бъде увеличена с 5 вместо с 8 години.  При многодетните майки пенсионната възраст ще бъде 50-57 години.

Освен това Путин предложи с три години да бъде намален трудовият стаж, даващ право на предсрочно пенсиониране - съответно до 37 години за жените и до 42 години за мъжете.

Повишението на пенсионната възраст няма да засегне работниците във вредни производства, както и местните общности в Сибир.

Сред предложенията му е и да се увеличи двойно от 2019 година помощта за безработните лица в предпенсионна възраст.

Тъй като бюджетът на руската държава трябва да се справи с нарастващите разходи за пенсии заради демографската криза в страната и увеличаването на броя на пенсионерите, Путин изтъкна, че решението за промяна на пенсионната възраст е отлагано с години и не е възможно да се отлага повече.

Предходните два дни десетки хиляди руснаци се включиха в протестни шествия в цялата страна срещу пенсионната реформа.

В руската столица Москва демонстрантите скандираха срещу президента Владимир Путин и носеха плакати с надпис „Искаме да живеем от нашите пенсии, а не да умираме на работа“. Близо 2,9 милиона руснаци сложиха подписите си под протестна петиция.

Ще останат ли младите хора без пенсии

Парите за пенсии в Сребърния фонд се топят

Хазната плаща 47 млн. лв. на месец за ВИП пенсии

Междувременно социолозите отчетоха, че подкрепата за управляващата партия „Единна Русия” е достигнала най-ниското си равнище от 2011 година насам. А причината за загубата на обществено доверие е непопулярната пенсионна реформа.