Община Царево се закани да изпъди туристите с палатки и кемпери от къмпинг Арапя. Причината е, че лагеруващите са се настанили върху земеделски земи и "нарушават екоравновесието".

 

Това става ясно от изявление на кмета на Царево Георги Лапчев, цитиран от Българската телеграфна агенция. Според управленеца незаконното къмпингуване се е превърнало в масова практика. Под незаконно къмпингуване кметът има предвид поставянето на каравани, микробуси и палатки върху земеделски земи, което според него се случва без каквито и да е санитарни и хигиенни условия.

 

Кметът признава, че собствениците на тези земеделски земи около плажа не плащат никакви данъци към общината, тъй като терените им са със статут на земеделска земя. Собственици на земи в къмпинга са я оставили безстопанствена и твърдят, че не могат да се разпореждат с имотите си. Те искат да могат да променят предназначението на земеделски земи в такова за неземеделски нужди.

 

Междувременно върху тези земи цяло лято има къмпингуващи, които оставят след себе си тонове отпадъци, твърди кметът Лапчев.

 

Подобна проверка, целяща да изпъди лагеруващите, извършиха през миналата седмица  Общинска полиция Несебър и РИОСВ в Иракли. Униформените уведомиха туристите, че са нарушители на закона, тъй като са разпънали палатките си в частни земи в близост до бреговата ивица.

 

Органите на реда не установиха замърсяване на плажа и на зоната, в която традиционно се къмпингува. Без резултат остана и проверката им по сигнал, че в зоната се извършва незаконна сеч.