Между 15 и 20 милиона лева са средствата, предназначени за ремонт на пътищата за 2012 година. Това стана ясно по време на международна конференция на тема „Пътна безопасност".

Едно от основните предизвикателства пред АПИ ще бъде запълването на дупките по пътищата в страната, веднага щом снеготопенето приключи. Това заяви председателят на Управителния съвет на агенцията инж. Лазар Лазаров. По думите му ресурсите, които се заделяха за пътна инфраструктура през изминалите години, не са били достатъчни, вследствие на което в момента има пътища, неремонтирани от 30 години. Амбицията на агенцията е по-голям брой от тях да бъдат рехабилитирани.

Няма сериозни поражения върху строящите се магистрали вследствие на наводненията, заяви Лазаров. Сред най-неврологичните места, които се нуждаят от ремонт на пътната настилка, е участъкът от автомагистрала „Тракия" между Пазарджик и Траянови врата. По думите на Лазаров тази година ще започне строителството на редица скоростни пътища, като първият от тях ще свързва столицата с Калотина.

В размер на около 400 хиляди лева са глобите, които са наложени на снегопочистващите фирми в цялата страна за ноември и декември, заяви Лазаров. Очаква се за януари санкциите за фирмите, които не са се справили с почистването, да бъдат по-сериозни. По думите на Лазаров всички тези пари ще се използват за ремонти на пътищата в страната.