Според президента Георги Първанов не би трябвало да се води вътрешен дебат за цената на АЕЦ Белене, освен, по думите му, "ако някой не е решил да трупа точки за пиар".Това каза президентът в отговор на журналистически въпрос за призива на премиера Бойко Борисов държавният глава да каже каква е реалната цена на централата и инфлационния индекс, който страната трябва да плати.

 

Аз самият се въздържах до момента, до който не съм предизвикан, защото смятам, че разнобоят в българския лагер би могъл да намали силата ни в преговорите с руснаците, посочи Георги Първанов.

 

Държавният глава припомни, че по въпроса са говорили многократно с министър-председателя. В това число и първият им разговор след избирането на Бойко Борисов за премиер е бил посветен на тази тема. Георги Първанов посочи, че още тогава е обърнал внимание на разговорите си в Москва през февруари 2009 г., на които той много категорично е поставил въпроса за промяна на ескалационния индекс, защото базовата цена е една.

 

Президентът каза, че за съжаление в един момент българската страна се е съгласила да поеме ескалационен индекс - българския, докато неговото предложение в Москва е било да се преформулира този въпрос и да се възприеме индекс "Европа 27". Президентът Георги Първанов отговори на журналистически въпроси след участието си в срещата на върха на ОССЕ в Астана./БТА/

Очаквайте подробности!