Според главния редактор на естонското икономическо издание Äripäev, Меелис Мандел, въпреки че е твърде рано да се каже дали еврозоната ще бъде добра за Естония, първите признаци са обещаващи.

 

"Все още не е ясно дали естонските потребители ще бъдат шокирани с нови цени и дали ще нараснат чуждестранните инвестиции в страната, но аз не бих се изненадал, ако подценяваме положителното въздействие от присъединяването към еврозоната, както направихме през 2004 г. когато Естония се присъедини към ЕС ", пише Мандел.


Според него "една индикация за положително въздействие на влизането в еврозоната е фондовият пазар. За първата седмица на Естония във валутния съюз, цените на акциите в Талин нараснаха средно с 8.5%. Има и повече естонски инвеститори сред хората, които сега купуват
акции."


Мнозина бяха изненадани от силното покачване в началото на 2011 г., тъй като Талин е един от най-успешните фондови пазари и за миналата година, когато акциите там поскъпнаха с близо 75%.


Разбира се, ръст на фондовия пазар в началото на годината е знак за оптимизъм и ентусиазъм, но има по-достоверни показатели, като новините, че естонски производители са решили да започнат да увеличават заплатите.

 

Една от водещите новини в Естония през миналата седмица беше, че заплатите на служителите в производителя на редки метали Silmet се повишават. Компанията е част от групата Tiit Vähi. Разбира се, Silmet е важен играч на световния пазар, но по мнението на Мандел, Vähi е истински капиталист, който не дава парите си за нищо.

 

Мадел счита, че все повече компании ще повишават заплатите на служителите си, особено през втората половина на годината.

 

Също така фактът, че компаниите продължат да увеличават цените, показва, че търсенето расте поне в някои сектори, което е добра новина за икономиката като цяло.


Това, което трябва да се отбележи е, че Естония рядко е получавала толкова много положителна публичност, както в края на 2010 година. До този момент световната преса пишеше за страната обикновено в негативен план, акцентирайки на това, че Естония е бивша съветска република.


Сега някои от най-влиятелните издания в света на бизнеса виждат Естония като страна, която е постигнала нещо изключително. Естонците са изобразени като хора, които са готови да положат повече усилия за по-добро бъдеще.

 

Пример за това е последното издание на The Economist, според което, "последното десетилетие е дало важни икономически уроци на членовете на еврозоната, като например, че дори малки и бедни държави, с намаляващо население, от бившия Съветски съюз могат не само да оцелеят в кризата, а дори да имат по-голям растеж от страните във валутния съюз".