С 3% са намалели свободните офис площи в София към средата на годината, показват данни на Colliers International. От 26% празни офиси към полугодието на миналата година, в края на юни пустите площи са 23%. Според експертите от дружеството тези данни показват първи признаци на обръщане на тенденцията при заетостта на офисните площи. Започва по-бързо запълване с наематели, смятат от Colliers.

 

Най-интензивно е усвояването при сградите клас „А”, които отговарят на международните стандарти. През първото полугодие предлагането на съвременни офис площи нараства незначително с 2% и се равнява на 1,570,242 кв.м.

 

В същото време офис сградите в строеж продължават да намаляват, достигайки най-ниските си нива от години насам - 90 000 кв.м. За сравнение, през първата половина на 2011 г. са 500 000 кв.м. Не се очаква стартиране на нови проекти до края на годината.

 

Основен двигател на търсенето на качествени офис площи остават компаниите от аутсорсинг сектора, които разширяват дейността си в България.

 

Според Colliers наемните нива през първата половина на година остават непроменени. На база на очертаващата се тенденция за по-ускорено усвояване на офисите от висок клас, в края на годината се очаква да започне леко покачване на наемните нива, основно при висококачествените офис проекти клас „А”, които са успешно позиционирани на пазара и с добри нива на заетост.