Финансовият министър на Бразилия Гуидо Мантега предупреди, че протекционистичното действие, което Федералния резерв на САЩ предприе с поредния рунд на Количествено улеснение, разпали отново валутната война, което носи риск от драматични последствия за останалата част от света.

 

"Трябва да се разбере какви ще бъдат последствията", настоява Мантега в интервю за Financial Times. Той започва с прогнозата на потенциалните ефекти за американската икономика. Количествено улеснение 3 ще има само маргинален ефект за Щатите, тъй като там почти няма недостиг на ликвидност, а наличната ликвидност не достига до производствените сектори. Ето защо според Мантега истинската цел на това действие е да се понижи долара и това да помогне на експорта.

 

Мантега обръща внимание е на онова, което направи Япония през тази седмица с решението й също да увеличи ресурса на програмата си със стимули за местната икономика. Това решение бе взето незабавно след решението на ФЕД миналата седмица. Това е доказателство за нарастващото глобално напрежение. "Това е валутна война", категоричен е бразилският финансов министър.

 

Фразата "валутни войни" се появи под прожекторите на обществения интерес преди две години и именно Мантега бе неин автор. Тогава той я използва, за да опише евентуалните последствия от Количествено улеснение 2 в Щатите, което доведе до оскъпяване на валутите на развиващите се страни, в това число и на бразилската.

 

Третата серия на количествено улеснение в САЩ ще нанесе удар върху търговията по целия свят, от развиващите се страни, до развитите. Ще бъде засегнат експорта и на Германия, и на Япония, прогнозира министърът. Той обръща внимание на това, че японските компании отдавна се оплакват от валутния курс на йената към долара. "Ако слабият долар доведе до нарастване на състезанието между двете страни в търговията, тогава това ще принуди Бразилия да предприеме мерки, за да спре поскъпването на реала", казва Мантега в интервюто пред Financial Times, без да уточнява какви точно могат да бъдат тези мерки.