Български студент спечели дело срещу австрийските административни власти, които му забранили да работи докато учи, съобщава Българската телеграфна агенция. С решение от 21 юни Съда на Европейския съюз намира, че правата на българина са били неправилно ограничени. Студентът е пребивавал във Виена повече от една година. Поискал е разрешение чрез работодател да работи на непълно работно време за 10 часа седмично като шофьор нощно време срещу месечно възнаграждение от 349 евро. Отказвайки му, властите в Австрия нарушават правата му за достъп до пазара на труда.

По данни на БТА близо 1 400 българи са заминали да работят легално в страни от Европейския съюз през първите шест месеца на тази година. В Испания са 1 200 души, в Германия Мок Доналндс е наел 131 българи, 38 са наети като домашни помощници, 13 са на работа в хотели и ресторанти, а трима са заминали в качеството им на медицински кадри. Официалната статистика не обхваща българите, които работят на черно в чужбина. Предполага се, че те са няколко десетки хиляди души.

Според законодателството на Европейския съюз българите могат да работят в чужбина на непълен работен ден без да имат разрешение за работа в 17 държави: Кипър, Италия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Испания, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Швеция. След декември 2013 година отпада ограничението за работа на непълно работно време без разрешение за работа в още 9 държави. Това са Австрия, Ирландия, Белгия, Люксембург, Обединеното кралство, Франция, Малта, Германия и Холандия.