Отговорните органи се активизираха след статията „Радиация край София“, с която DarikFinance.bg ви информира за огромните стойности на радиоактивно замърсяване от стария уранов рудник край Нови хан.

Изпълнителната агенция по околна среда в тази връзка съобщи, че започва незабавна проверка „по повод публикации в медиите“ за радиация в землищата на селата Нови хан, Габра и Крушовица.

 Според изследване от 2008 г. на научен екип под ръководството на професор Рангел Гюров, с което Дарик разполага, концентрациите на радон в атмосферата край закрития уранов рудник представляват риск за човешкото здраве и подлежат на оповестяване. Повишен радиационен фон има и по пътищата в района, които са били настилани с чакъл от урановата мина.

 

Проверката ще се ръководи от МОСВ и се организира съвместно с икономическото министерство. Изпълнителната агенция обещава проверката да е цялостна. В нея ще участват и представители на фирмата „Екоинженеринг – РМ“ ЕООД, която отговаря за ликвидиране на закритата уранодобивна промишленост в страната. Резултатите ще бъдат оповестени пред обществеността.

Всички дейности, свързани с техническата ликвидация, техническата и биологична рекултивация в районите на обекти от бившия уранодобив, се организират и контролират от МИЕТ – информира ни екоагенцията. Към МИЕТ е създаден и Консултативен съвет за ликвидиране на последствията от добива и преработката на уранова суровина в страната, където се разглеждат и утвърждават проектите за дейности по възстановяване на околната среда в повлияните райони.

Изпълнителната агенция по околна среда извършва надведомствен радиологичен мониторинг по утвърдена от министъра на околната среда и водите програма, включваща и райони на бившите уранодобивни обекти, в т.ч. и обект “Габра”. Резултатите от радиологичния мониторинг, извършван в периода 2004–2010 г., не свидетелстват за наличие на радиационно замърсяване на компонентите на околната среда в този район.