Типични количества радиация в Хонконг надвишават тези в Токио, въпреки аварията в атомната електроцентрала Фукушима Даичи недалеч от японската столица, което показва, че паниката, свързана с този тип аварии може би е прекалена.

Нивото на радиация в центъра на Токио достигна 0.109 микросиверта на час, показват последните данни, публикувани от Bloomberg. За сравнение радиационният фон в квартала Коулун на Хонконг е 0.140 микросиверта на час.

Според експерти естествените равнища на радиация в много страни по света надхвърлят тези в Токио. След разрушителното земетресение на 11 март, радиацията в Токио нарасна 30 което, което накара хиляди хора да напуснат Япония.

Но сегашните нива на радиация в Токио са само малко по-високи от тези в Лондон или Ню Йорк.

Анализатори считат, че ситуацията в Япония вероятно ще последват модела на Чернобил, където страхът от радиация причини много повече щети, отколкото самата радиация. Каквато и да е радиация в Токио в момента, можете да сте сигурни, че е доста по-ниска от естествени фонови нива в много части на света.

В Ню Йорк, без наблизо да има аварирала ядрена централа фоновото ниво е средно 0.095 микросиверта на час. За сравнение преди инцидента във Фукушима, фоновата радиация в японската столица беше средно 0.0338 микросиверта на час.

Равнища на радиация в префектура Хирошима, където САЩ пуснаха атомна бомба през 1945 г., убивайки около 140 000 души, е средно 0.051 микросиверта на час.

Равнища на радиация в Лондон вчера бяха около 0.08 микросиверта на час, като типичният британец получава около 2 200 микросиверта радиация годишно от радиационния фон, или около 0.251 микросиверта на час - два пъти повече от нивата, регистрирани в Токио.

Половината от средната годишна радиация, облъчваща хората във Великобритания, идва от радон - невидим, безцветен, радиоактивен газ, съдържащ се във всички почви, който е страничен продукт от разпадането на урана и другите радиоактивни метали.

Реално изкуствените източници на радиация, включително медицинските скенери и ядрената промишленост, представлява 1% от общия радиационен фон. Естествената радиация е 85%. А остатъкът е резултат от различни човешки дейности като обив, обогатяване и преработка на уран, руди и минерални пясъци, производството и употреба на торове и изгарянето на изкопаеми горива, се казва в доклад за 2008 г. на Международната агенция за атомна енергия.

В Бразилия и Судан, заради големите залежи на радиоактивни метали фоновата радиация може да достигне 40 милисиверта за една година или 4.570 микросиверта на час.

В Япония за сега най-голяма опасност представлява замърсяването с радиоактивни изотопи ки най-вече йод-131. Но периодът му на разпад е само 8 дни, т.е. районът, засегнат от замърсяването остава ограничен.

Според инженери демонтажа на машините и съоръженията и обеззаразяване на АЕЦ Фукушима Даичи 1 може да отнеме 30 години, а разходите на оператора TEPCO ще надхвърлят 1 трилион йени (12 милиарда щатски долара).