Краткосрочните индикатори за макроикономическата рамка на страната потвърждават негативните тенденции в българската икономика, които се наблюдават от края на 2011 г. Това отбелязват анализаторите на Райфайзенбанк България ЕАД в месечния си обзор.

Спадът на промишленото производство се е ускорил през януари до 3.1% на годишна база, а оборотът на вътрешната търговия се е свил спрямо януари 2011 г. с 3.3%. Износът на стоки спада в номинално изражение – с 10.2% спрямо същия период на миналата година.

През януари и трите основни отрасъла на промишлеността реализират спад на продукцията.

 

На фона на слабото вътрешно търсене, тези данни могат да се разглеждат като индикатор за навлизане на страната в повторна рецесия, посочват от Райфайзенбанк.

През февруари месечната инфлация се е ускорила до 0.9% поради поскъпването на храните и горивата, след като суровият петрол достигна исторически най-високата си цена, измерена в евро.

Състоянието на пазара на труда също се влошава – след отчетената безработица от 11.4% през последното тримесечие на 2011 г., през януари и февруари 2012 г. безработицата рязко се е повишила и достига 13.5%.

Влошило се е и търговското салдо, а оттам и текущата сметка на платежния баланс, която през януари е била отрицателна в размер на 112 млн. евро.

Темпът на нарастване на паричното предлагане се е забавил до 0% през февруари, като развитието му съвпада с динамиката на показателите за икономическата активност.

 

Кредитната активност през месец февруари отбелязва спад – кредитите за нефинансовите предприятия намаляват със 118.8 млн. лв. (0.4%) спрямо януари, а тези за домакинствата – с 45.5 млн. лв. (0.2%).

В резултат на процеса на погасяване на чуждестранни задължения на банковия сектор през последните три години, делът на сектора в общия брутен външен дълг на страната е намалял до 15.8% към януари, при около 25% в края на 2008 г.

 

"Развитието от последните месеци показва, че индустрията и износът вече не са фактори на икономическото възстановяване, за разлика от 2010 и 2011 г.", коментира главният икономист на Райфайзенбанк Калоян Ганев. "Поради негативните развития, които виждаме в краткосрочната статистика, вероятно през първото тримесечие ще бъде отчетен минимален спад на брутния вътрешен продукт. Независимо от това, засега запазваме прогнозата си за около 1% растеж на икономиката през 2012 г.", посочват още от Райфайзен.