Докато икономисти и финансисти се палят в дискусии за това ще фалира ли Америка заради прекомерните си дългове, финансовото министерство на САЩ снощи извади любопитен отчет. В него пише кой е купувал и кой е продавал американски дълг през месец април.

Според данните, публикувани във Financial Times, централните банки на различни страни са най-големите купувачи на облигации, докато частните инвеститори са започнали да се освобождават от вложенията си в такива книжа, пускайки ги в продажба. Подобна по-масирана тенденция на разпродажби от от частните портфейли се вижда за пръв път от две години насам.

Нетните покупки на ДЦК са се увеличили до $ 30.6 млрд. през април спрямо $ 24 през предходния месец март. Централните банки са придобили дългосрочни книжа за $ 24.4 млрд. и краткосрочни за $ 6.6 млрд.

В същото време инвеститорите са продали щатски ДЦК за $ 1 млрд., което е новина, след като през последните месеци от тяхна страна се акумулираха покупки за $ 30 млрд. Онова, в което са били инвестирани приходите от продажбите на американски дълг, са книжа с по-висока доходност. Експозициите в такива активи, които са и по-рискови, са се увеличили с $ 5.8 млрд. през април.

Financial Times обръща внимание и върху факта, че банките в карибския регион, който е много използван от хедж фондовете, също са били сред разпродаващите. Те са намалили експозициите си от $ 155 млрд. на $ 138 млрд.

Като основен купувач на американски дълг през април отново се набива на очи Китай, който освен, че е увеличил дела си е преструктурирал инвестициите си, като се е освободил от краткосрочните и е заложил на дългосрочни книжа. Така азиатците продължават да държат около 26% от общия емитиран дълг на САЩ или $ 1.152 трлн.

Япония леко е намалила държавния дълг на щатите в портфейла си от $ 907 млрд. на $ 906 млрд., а Великобритания, която е основният търговски център, на който страни като Китай пазаруват американски облигации, е увеличила авоарите си в такива книжа от $ 325 млрд. на $ 333 млрд. FT