Великобритания е заплашена от рязко увеличаване на случаите на пристрастяване към лекарства и наркотици, алкохолизъм и домашно насилие с настъпването на втората вълна от рецесията и нарастващата безработица, пише вестник Таймс.

Властите не правят достатъчно да подготвят общностите на местно ниво за ефектите от тегнещите бизнес сривове, банкрути и нарастващия брой безработни – все фактори, които водят до задълбочаване на социалните и лични проблеми.

Според организация, която се занимава с наблюдение на обществения сектор в Обединеното кралство, повечето представители на местните власти се сблъскват с количество молби за подпомагане и помощи, с които едва се справят. Държавните училища пък се задъхват под натиска на увеличаващия се брой родители, които не могат да си позволят да плащат частното образование на децата си и ги местят.
Според организацията в момента Великобритания е в първата фаза на рецесията, която на този етап е чисто икономическа, но е близо времето, в което страната ще навлезе във втората фаза – социалната, когато ще излязат наяве факторите от икономически характер, които оказват влияние върху семейния и социален живот в страната. Фокус