Рекорден спад на изкупната цена на млякото у нас е регистриран през август. Тя удари 5-годишно дъно и срина България в края на класацията сред страните от Европейския съюз по този показател. Това стана ясно от думите на земеделския министър Десислава Танева.

„Според статистиката от август по отношение на средната цена на изкупуване на млякото в България в момента ние сме под средните нива в ЕС и сме на 7-о място отзад-напред в класацията. В този месец България регистрира най-ниската си изкупна цена на краве мляко в последните пет години”, обясни Танева пред „Фокус“.

Тя уточни, че спадът на доходите на българските производители на мляко и на животновъдите в това направление за една година се оценява на 51 млн. евро, пише „Новинар“.

„Този спад е компенсиран с около 10 млн. евро, или 20 процента от него, със средства от националния бюджет. Те вече бяха разпределени чрез държавна помощ de minimis", изтъкна Танева.

По думите ѝ България е била първата страна на общността, която е поставила на заседанието на Съвета на министрите в Европа през декември проблема с кризата в млечния сектор.

Танева подчерта още, че са направени промени в поднормативната уредба, които трябва да доведат до стимулиране на потреблението на хранителните стоки, които са по български държавни стандарти и чиято суровина на влагане е с български произход.