Очакванията, че изоставането в приходите в хазната ще бъде частично компенсирано от внасянето на дивидента на държавните дружества в бюджета, не се оправдават. При планирани около 110 млн. лв. приходи от дивидент на база на финансовите резултати на дружествата за 2013 г. в бюджета са внесени едва 52.4 млн. лв., пише „Сега".


Това е безпрецедентно ниско ниво за последните 5 години, в които постъпленията от дивидент на държавата варираха от 140 до 420 млн. лв. Не е ясно защо приходите са толкова малко, а осигуряването на подобна информация внезапно се оказа данъчна и осигурителна тайна.

Съгласно разпореждане на кабинета на Пламен Орешарски от 11 юни т.г. държавните дружества трябваше да внесат дължимия дивидент на държавата най-късно до 15 юли. Крайният срок е съобразен с графика, в който фирмите изготвят годишните си финансови отчети, а дължимият дивидент възлиза на 70% от печалбата след заделяне на задължителна част за фонд "Резервен".

По данни на Министерството на финансите (МФ) от 13 август в изпълнение на това задължение държавните фирми са превели в бюджета 52.4 млн. лв. Не е ясно защо сумата се разминава с прогнозата и има ли държавни дружества, които не са превели дивидент в законовия срок. Противно на дългогодишната си практика от МФ отказаха да предоставят разбивка по отделни дружества с аргумента, че тази година приходите от дивидент се превеждали по отделна сметка на дирекция "Големи данъкоплатци и осигурители" в НАП.

Според представена пак през миналата година презентация от финансовото министерство приходите от дивиденти по централния бюджет през 2013 г. са възлизали на 423 млн. лв. (към ноември), през 2012 г. постъпленията са били 277 млн. лв., през 2011 г. - близо 160 млн. лв. Кабинетът "Орешарски" намали дължимия дивидент от 80 на 70% от печалбата с аргумента да не се декапитализират дружествата, но прогнозата не е изпълнена и при отчитане на това намаление.