До 10 дни ще бъде завършен ремонтът на пропадналия участък от главен път Е-79 в района на Кресненското дефиле. Това увери министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. 1 милион лева ще струва на държавата възстановяването на разрушения път вследствие на поройните дъждове през почивните дни. Парите ще бъдат осигурени от бюджета на строителното министерство.

Има работен план за ремонт на трасето, обясни Росен Плевнелиев.
Графикът е дневно да се насипват по 3000 кубика едроломни инертни материали. “Представяте си какво е бедствието там, феноменално, изключително тежко, виждахме по дърветата до къде е стигнала реката в онази нощ”, каза министърът.

Проектирането на другия наводнен участък – Околовръстното шосе на София, е изрядно. Проблемът идва от липсата на канализация в кварталите „Драгалевци” и „Бояна”, обясни още Плевнелиев. “Трябва да се форсира много бързо коритото на Драгалевската река, частично ако трябва и да се бетонира, за да може да се насочат водите.

 

И най-важният проблем, разбира се, е канализацията на тези квартали, което, извинявайте, но наистина е абсурдна ситуация. “Софийска вода” също трябва да поддържа шахтите. Докато си хвърляме гумите, докато си хвърляме строителните отпадъци, докато най-богатите хора на България, които живеят там, са толкова арогантни, че не си купуват контейнери, това е ситуацията”, обясни Росен Плевнелиев.

Засега не е ясно колко ще струва отводняването на трасето. Фирмата-строител на околовръстното шосе се е заела с почистването доброволно.