Вместо да изключват ежедневно, често без предупреждение електрическото подаване за предприятията, което сериозно нарушава производствения им ритъм, властите в Шанхай са открили по-лесно решение: предприятията направо ще затварят в най-горещите дни на лятото, научил е кореспондент на BBC в Китай.

В Китай недостигът на електричество вече е хроничен, но режимът на тока стана наложителен след март, когато сушата и проблемите с доставките на въглища се интензифицираха.

През тази година подаването на електричество към предприятията – близо 24 000 на брой – ще бъде спирано, когато термометърът покаже 37 градуса по Целзий, което не е рядкост в региона.

Тази година обаче мерките са безпрецедентни, тъй като освен заводи и фабрики, също и 3000 непромишлени предприятия, в това число и магазини и офис сгради, ще трябва да затворят врати. Официалното становище е, че непромишленият бизнес не е задължен да се съобрази, но „силно му се препоръчва” да го направи.

Властите декларират, че когато има недостиг на електричество, приоритет са домакинствата.

В момента около 80% от електричеството, произвеждано в Китай, идва от ТЕЦ на въглища. Но заради наводненията в Австралия и общият ръст на суровинните пазари, въглищата поскъпнаха. При контролирани цени на енергийния пазар, това доведе само до по-малки печалби за ТЕЦ-овете – и по-малък стимул за успешна работа.

Освен това сушата намали производството на ток от ВЕЦ, тъй като водното равнище в язовирите се понижи. Тежките дъждове от последните дни подобриха малко ситуацията, но не я разрешиха.

Оценките говорят, че в поне 10 китайски провинции ще има режим на тока в най-горещите дни на годината.