В края на юни у нас беше даден старт на инициативата JEREMIE - Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises, чрез която с европари се дава опция на българските компании да финансират бизнеса си от три фонда за дялово инвестиране - за стартиращи компании, за малки компании в процес на развитие и смесен инструмент между дялови инвестиции и заеми. Дяловото инвестиране е много популярна форма за набиране на капитал в развития свят. Набира ли популярност и в нашата част на света - по тази тема разговаряме с Гевин Райън, дългогодишен инвестиционен банкер в Nomura Securities, HSBC Investment bank, Price Waterhouse, Advent International, Soros Investment Management. В момента е управляващ партньор в инвестиционна холдингова компания Wider Europe Capital Management, която инвестира в развиващи се пазари.

От гледна точка на ситуацията, в която се намира светът спрямо кризата – доколко е актуално използването на рисков капитал за финансиране на бизнеса?

Рисковият капитал следва да се разглежда като изключително подходящ. В настоящите времена компаниите биха могли да използват повече капитал, за да бъдат финансово стабилни, отколкото да вземат повече кредити. Това ще им даде предимство пред техните конкуренти, които заради това, че са фокусирани върху краткосрочните парични потоци и оцеляване, спират да мислят стратегически и се отказват от разширяване на дейността си, дори когато са налице нови атрактивни възможности на пазара.

В каква степен рисковият капитал се използва за финансиране на бизнеса в развитата част на света спрямо времето преди кризата?

Използването на рисков капитал понастоящем е все още ограничено, въпреки че точно сега е перфектното време. Това обаче не се случва по две причини: първо, защото предприемачите предпочитат да не ревизират техните очаквания за оценка на компанията, и второ, защото много фондове са просто изплашени да инвестират. Последното е валидно особено в случаите с фонд мениджъри, които са с по-малко опит и вероятно са стартирали едва преди няколко години.

Набира ли скорост този тип финансиране в ново възникващите пазари на Югоизточна Европа?

В Югоизточна Европа инвестирането в рисков и дялов капитал се развива доста бързо за последните 10-15 години. Така ще бъдат подкрепени обещаващи средноголеми местни компании да се развият в по-големи такива. В този смисъл, този вид инвестиране е алтернативен източник за финансиране развитието на компаниите. 

Ако погледнем върху Вашата лична кариера излиза, че инвестиционното банкиране вече не е толкова интересно, особено на фона на случилото се с инвестиционните банки в САЩ и Европа, и по-скоро в момента има перспективи пред това да се консултират фирмите за това дали да финансират бизнеса си дялово. Така ли е?

Обикновено ситуацията с инвестиционните банки е такава, че когато има криза и техният бизнес страда, те започват да приемат по-малки сделки. В ЮИЕ, обаче 90% от сделките са прекалено малки за инвестиционните банки, за да се ангажират те. Другият въпрос е, каква стойност би добавила инвестиционна банка от Лондон към сделка от ЮИЕ. Освен, ако сделката не е много голяма, това няма да има много смисъл. Местните консултанти могат да заемат тази ниша на пазара, но трябва да развият и/или имат надеждни и добри знания по дялово инвестиране, за да могат да убедят фонд мениджърите, че могат да добавят стойност към сделката. В повечето случай този елемент все още липсва.

Смятате ли, че има пряка връзка между степента на развитие на капиталовия пазар в дадена страна и развитието на пазара на дялово финансиране?

Няма доказателства, че двете са силно свързани. В региона на ЮИЕ това изобщо не е така. Повечето фондове за дялово инвестиране с опериращи в ЦИЕ не гледат на фондовата борса като надежден начин за изход от инвестицията (с изключение може би на Полша). Развитието на капиталовите пазари е свързано с други фактори, като развитието на местни институционални инвеститори и доброто регулиране. Така че за много фирми, дяловото инвестиране е алтернатива на неразвития фондов пазар.

За разлика от развития свят, където банковото кредитиране бе максимално облекчено и направено възможно най-евтино, в страни като България кредитирането се затрудни и поскъпна в разгара на кризата. Колко поскъпна (ако е така) дяловото финансиране в кризата?

Фондовете за дялово инвестиране и рисков капитал не са променили очаквания си за възвръщаемост, а именно абсолютна доходност от инвестицията. Променили са се техните оценки за очаквана доходност, които са по-ниски. Това доведе до различия в ценовите нива на сделките между фондовете и компаниите.

Може ли да се каже, че има конкуренция между дяловото финансиране на бизнес и това чрез капиталовия пазар? В чия полза е тя?

Не, няма конкуренция. Дяловото инвестиране и рисковия капитал са за компании в по-ранна фаза от тяхното развитие. В момента, в който компанията е готова за фондовата борса, тя вече е по-голяма. Ако една компания има избор, то фондовия пазар може да бъде по-интересния вариант. Но това зависи от моментните пазарни условия, за разлика от дяловото инвестиране, което е по-стабилен източник на финансиране. Реалността в Югоизточна Европа е, че дори и в добри времена фондовите пазари предлагат по-малко възможности.

Продължава ли да е интересна за инвеститорите Югоизточна Европа в момент, в който все пак всяка, макар и голяма и силно развита икономика, се стреми да спаси себе си?

Добър въпрос. Развитието в ЮИЕ се движеше от нивото на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) от Западна Европа. Това в момента не се случва толкова заради техните вътрешни проблеми, което създаде големи проблеми за много страни от ЮИЕ, които разчитаха на ПЧИ и зависеха основно от тях (напр. Румъния). Така че сега инвеститорите в региона ще трябва да имат по-дългосрочен поглед, имайки и предвид че последното разширяване на ЕС, изглеждало преди години  много атрактивно, вече не е.

Гевин Райън, който в момента живее и работи в Сърбия, ще бъде лектор на 3-дневен семинар за дялово инвестиране и рисков капитал, организиран от MBAcademy, който ще се проведе на 19-21 ноември в хотел „Силвър Хаус”, София. Семинарът предоставя на участниците цялостно познание за ролята и операциите на инвестициите в рисков и частен капитал и фондовете, които работят в тази индустрия. Акцентира се върху практическите аспекти, посредством разиграване на реални бизнес ситуации и обсъждане на конкретни казуси. Участниците ще научат как да изготвят инвестиционен план, както и как да управляват портфейл на фонда за рисков капитал.