Богатството на младите е значително по-скромно от това на техните родители, показва социологическо изследване в САЩ, проведено от Pew Research Center.

То показва, че през 2009 година домакинствата, в които главата на семейството е на 65 години и повече, са притежавали с 42% повече в имущество и пари (без дългове) спрямо домакинствата в същата възрастова група през 1984 година. При по-младите семейства обаче, в които главата на семейството е до 35-годишен, се оказва, че през 2009 година богатството е било с 68% по-малко спрямо онова, което са имали домакинствата в тази възрастова група през 1984 година.

Така излиза, че възрастните семейства са в по-добра финансова кондиция, отколкото по-младите. Докато едните разполагат с имоти и пари за общо $ 170 494, то младите семейства имат средно имущество за около $ 3 662.

В основата на тази внушителна разлика са имотите. Сривът на цените в началото на глобалната финансова криза обезцени богатството на младото поколение. Наред с това колапсът на имотния пазар увеличи бездната между двете групи.

На базата на придобитите имоти, които са променяли стойността си във времето, сегашните възрастни (над 65 години) са имали възможността да получат заеми, с които да увеличат благосъстоянието си, като например да се впуснат в предприемачество. В повечето от случаите семействата са придобивали имотите много преди имотния балон да започне да се надува в Америка. През 1986 година жилищата в САЩ са стрували наполовина на сегашните. Към момента нас 65% от възрастните собственици на имоти не са обвързани с изплащането на ипотека. Тоест те отдавна са се разтоварили от този ангажимент.

За разлика от своите родители, сегашните млади настъпиха на имотния пазар точно когато там се разду и пукна балон. Високите цени, на които са придобивали жилища, сега се сринаха, а с това обезцениха богатството на младите домакинства.

Сегашните млади влизат в зрелостта и обременени от немалко дългове - например за образование и колеж. Те настъпват на работния пазар по-късно, защото безработицата е висока. Отлагат сватбата и раждането на деца за "по-добри времена".   

Анализаторите на Pew Research Center са съпоставили и приходите, които имат домакинствата в двете възрастови групи не само към днешна дата, но и погледнато няколко десетилетия назад във времето. Оказва се, че всички домакинства успяват да подобрят приходите, но по-възрастните се справят четири пъти по-добре от младите семейства.

В домакинствата, където главата на семейство е до 35-годишен, през 1967 година годишният приход е бил в размер на $ 38 555, а през 2010 година той е достигнал до $ 49 145, което е нарастване с 27%. При по-възрастните семейства, в които главата на семейството е 65 годишен и повече, приходът през 1967 година е бил $ 20 804 към $ 43 410 през 2010 година, което е 109% нарастване. Това е възможно заради солидната подкрепа на социалните и пенсионните фондове, които покриват около 55% от прихода на по-възрастните семейства, както и възможността за допълнителна приходи от работа след пенсиониране.

Изследването разглежда и проблема с бедността, съпоставяйки как се справят с нея двете поколения. При по-младите семейства бедността е по-често срещана днес, спрямо 1967 година, докато при по-възрастните домакинства тенденцията е обратната.

През 2010 година 11% от домакинствата, в които главата на семейството е бил 65- годишен, са живели в бедност, докато през 1967 година под тази дефиниция са попадали 33% от семействата в тази възрастова група.

При младите бедността се покачва от 12% през 1967 година на 35.22% през 2010 година.