В последно време зачестяват случаите на семейни измами (family fraud). Това коментира в интервю за DarikFinance.bg Камелия Касабова, председател на Помирителната комисия за платежни спорове.

По думите й при такива случаи платежният инструмент се използва без знанието и съгласието на картодържателя от лице от родствения му кръг, което знае защитните характеристики или има достъп до него.

В други случаи платежната карта се използва от лице от колегиалния кръг – например през обедната почивка, без знанието на картодържателя, допълни Касабова.

Така може от кредитна карта с висок кредитен лимит (например 10 000 евро) периодично да се заплащат малки суми в сайтове за игри и картодържателят да оспорва тези платежни операции като неразрешавани от него. Тази ситуация възпроизвежда представата за дете или друг близък на картодържателя, който има достъп до данните, изписани върху картата.

Именно затова е важно да се предприемат всички разумни действия за съхраняване в тайна не само на ПИН-кода на картата, но и на останалите данни, необходими за нареждане на плащания в интернет - включително и от лица от най-близкия семеен и приятелски кръг, предупреди шефката на Помирителната комисия.

От създаването си през 2007 г. комисията разрешава жалби на потребителите относно парични преводи от банки или други лица. Статистиката показва  трайни тенденции към повишаване на подадените жалби. През 2011 г. Комисията е разгледала 110 случая, а от началото на 2012 г. е сезирана с около 30 нови възражения.