Ромските семейства, които се съгласят да напуснат гетата в Италия и да се върнат в родината си могат да получат до € 15 000 за рехабилитация на жилищата си, съобщава EurActiv.

 

Четиридесет ромски семейства от общо 200 в лагера Трибиниано, близо до Милано, вече са приели предложението на неправителствената организация AVSI, да участват в проекта за улесняването на завръщането им в тяхната родина.


Съгласно условията на сделката, чиято цел е да се закрие лагера, тези, които подпишат договор получават € 1 500 за покриване разходите по връщането им в родната страна, плюс месечна стипендия от 200 евро за година или две. Те също се възползват от помощ за намиране на работа в италиански фирми, работещи в съответните държави, както и средства за обновяване на домовете си.


Условията, наложени на бенефициентите са, че те трябва да посочат адрес, на които ще се върнат, да се ангажират да изпращат децата си на училище и да не напускат работа, след като получат професионално обучение.


AVSI е вече финансира проекта с € 13 000 000, предоставени от италианското министерство на вътрешните работи. Италианският финансов пакет изглежда щедър в сравнение с 300-тата евро за депортиране на възрастен ром обратно в България и Румъния, платени от френските власти през миналата година.


Френската схема бе заклеймена от правозащитни организации като форма на подкуп, а други казаха, че с нея на ромите просто се дава "платен отпуск" и им се позволява да си купят билет за връщане във Франция.


Не е ясно също дали италианската мярка ще бъде устойчива в дългосрочен план. Експерти се опасяват, че солидната сума може да доведе до масов наплив на от ромските общности в бедните източноевропейски страни към Италия.