Нашето сътрудничество с България се осъществява в редица направления. Ние няма да прекратим това сътрудничество. Това заяви вицепрезидентът на "Росатом" Кирил Комаров, предаде специалният пратеник на БГНЕС в Москва Георги Пашкулев.

"Ние сме доставчик на гориво за всички работещи реактори в България. Това е напълно успешно сътрудничество, което продължава много години и не е предизвикало никакви забележки в нито един от партньорите. Ние победихме в състава на живота и модернизация на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". Сега спечелихме на първи етап, който се състои в обосновка на тази модернизация", каза той.

Комаров смята, че това за момента не е кой знае колко, но сме убедени, че в бъдеще нашето участие ще се задълбочи. "Към днешна дата изхождайки от преговорите, които вървят българите ни направиха предложение за участие в изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", отбеляза вицепрезидентът на "Росатом".

"Като цяло, въпреки отказа на българското правителство от АЕЦ "Белене", за което дълбоко съжаляваме и имаме своята гледна точка – доколко това е повече политическо, а не икономическо решение, ние сме дълбоко убедени, че никъде в Европа и в света няма да бъде реализиран такъв проект на такава ниска цена и с такава висока надеждност", заяви Комаров.

"Бяхме готови да го направим. Времето е най-добрият съдник и то ще постави всичко по местата си. Но сътрудничеството с България при всички случаи ще продължи и ние смятаме, че то е перспективно", добави той.