Росатом е заинтересован от изграждането на атомната електроцентрала "Белене" в България. Това бе обявено от ръководителя на държавната корпорация Сергей Кириенко, съобщава ИТАР-ТАСС, като добавя, че е възможно извънсъдебно уреждане на въпроса.

"Имаме опитни адвокати. Въпреки това, ние не би трябвало да се съдим, а да строим атомна електроцентрала," каза Кириенко. Той добави, че ако българското правителство реши да завърши изграждането на атомната електроцентрала, Росатом е винаги отворен за преговори.

Кириенко остави без коментар въпроса, дали с българската страна вече е постигнато споразумение.

През 2002 г. българското правителство реши да възобнови строителството на АЕЦ "Белене". Победителят в търга, обявен през 2005 г., е руската "Атомстройекспорт". Въпреки това, в края на март 2012 г., правителството прие решение да се оттегли от проекта, който включва изграждането на атомна електроцентрала с два блока с обща мощност над 2 мегавата.

"Атомстройекспорт" заведе дело срещу Националната електрическа компания на България към Международния арбитражен съд на Международната търговска камара в Париж във връзка с незаконното прекратяване на проекта.

 

В същото време, както вече беше съобщено от директора на комуникациите в Росатом, Сергей Новиков, преговорите за АЕЦ "Белене" могат да бъдат възобновени.

 

"Не е необходимо да се обвързват съдебният процес и процесът на преговорите за АЕЦ"Белене", който може да бъде подновен", каза той.