Румъния "любезно ще отхвърли" искането на Европейската комисия да приеме на своя територия допълнителни 4566 бежанци през тази година. Това обяви министър на вътрешните работи на страната Габриел Опреа.

Той посочи, че Румъния вече е приела 1785 имигранти и не смята, че трябва да интегрира общо 6351 души през тази година, както иска Брюксел.

Вътрешните министри от държавите от европейския съюз днес ще заседават извънредно по този въпрос, но вече няколко страни от Източна Европа изразиха публично несъгласието си с новите задължителните квоти за бежанци.

Според Reuters цяла вечер са се водили преговори на техническо ниво, но представителите на различните европейски страни не са успели да постигнат компромис.

За да бъде утвърдено предложението на Европейската комисия за нови задължителни квоти за имигранти, то трябва да получи подкрепата на най-малко 16 от страните от ЕС.

Другият начин за постигане на необходимото мнозинство е предложението да бъде подкрепено от държави в ЕС, които представляват най-малко 65% от цялото население на Общността.

Според предложените квоти България трябва да приеме още 1600 бежанци през тази година, освен 500-те, за които вече се съгласи през юли.