Първата атомна електроцентрала в Турция е малко вероятно да бъде готова преди 2022 г. Проектът за 20 милиарда долара е в застой заради регулаторни пречки и финансовите проблеми на Русия.

Зависима от вноса на почти цялата си енергия, Турция започна амбициозна ядрена програма за изграждането на четири 1.200 мегаватови реактори от руската държавна корпорация "Росатом" през 2013 г., пише Reuters.

С около 50 милиарда долара годишни разходи за внос на енергийни суровини Анкара иска да увеличи производството на електричество и да намали зависимостта си от руския природен газ.

"Росатом" първоначално обеща да изгради първия от четирите реактора в южния турски град Аккую до 2019 г.

Сега високопоставен турски източник заяви, че проектът няма да бъде реализиран преди 2022 г., определяйки датата за 2019 г., като невъзможна.

Част от забавянето се дължи на затегнатите изисквания за защита, особено след земетресението и цунамито, които връхлетяха Япония през март 2011 г.

Анализатори твърдят, че икономическите проблеми поради срива на цените на петрола и западните санкции срещу Русия също оказват влияние върху финансирането на проекта за АЕЦ в Аккую.