Русия има намерение да си върне редица обекти в чужбина, които навремето са били собственост на бившия Съветски съюз. В списъка е включен и Булгартабак. Това бе съобщено от Владимир Кожин, който е началник на стопанския отдел в администрацията на руския президент, цитиран от руските медии.

Той допълва, че обектите не са малко. В момента проучваме един обект и ако разберем, че се е озовал в чужди ръце по незаконен начин, ще започнам процедура за връщането му, уточни Кожин. Тй посочва като пример цигарената фабрика. Убеден съм, че това е руско предприятие. Имаме документи, подчертава Кожин.

Руските  претенции към имоти на Булгартабак датират официално от 2002 година, когато правителството се опитваше да приватизира холдинга. Тогава руското правителство изпрати нота до българските си колеги.

Претенцията е към имоти, които по време на Втората световна война са били собственост на германската Реемсма.

Това съвпадна и с обвинения от страна на руската компания Союзконтракт табак, адресирани до премиера по това време Симеон САкскобругготски, че директорът на холдинга Георги Попов е искал подкуп от руската фирма за себе си и вицепремиера и министър на икономиката тогава Николай Василев. 

Тогава Василев оповести писмото пред журналисти и обяви, че то е опит за натиск от руската фирма, която се опитва да стане единствен дистрибутор на български марки цигари на руския пазар и е свързана с Интернешънъл тобакоу фонд, който има интерес за приватизацията на Булгартабак.