Днес Централната банка на Русия премахна ограниченията за пазарните колебания на рублата. Въведените във връзка с кризата на 2008 г. граници на бивалутната кошница са отменени. Бивалутната кошница се състои от 0.45 евро и 0.55 долара и до днес рублата не можеше да излиза от границата 26 и 41 спрямо нея.

Освен премахването на границите, централната банка днес разреши по-високи дневни колебания в курса на рублата: от 3 на 4 рубли спрямо бивалутната кошница. Днес доларът падна под 30 рубли, а еврото е 43 рубли.

Разрешеният обем за интервенции на регулатора се свива от 700 на 650 млрд. долара. Мерките са взети по план, предвиждащ постепенното закриване на антикризисните финансови инструменти в Русия.

Експертите обясняват действията на централната банка с желание да се застрахова руската валута от монетарна експанзия на Федралния резерв. Премахването на валутния коридор прави също така невъзможна техниката кери трейд, която е известна с дестабилизиращото си въздействие върху икономиката.

Русия по принцип има изгода от евтина рубла, тъй като в последно време финансовите резултати на компаниите не радват чуждестранните инвеститори, капиталът излиза от страната и производителите имат нужда от подкрепата на евтината валута. Но опасността от инфлация е не по-малка заплаха.

Експерти съветват Русия да въведе мерки, ограничаващи входящия поток на горещи пари в страната. „Развитите страни усилено печатат пари и ги хвърлят в икономиките си. Но тъй като банките там не виждат достатъчно качествени кредитополучатели, част от прясно отпечатаните пари прелива през граница и се втича в зони с по-висок икономически растеж и недооценени валути, като Русия“, коментира руски инвестиционен мениджър за Газета.Ру.

Това като инвестиции носи плюсове, но е свързано и с рискове. Образуват се нови пазарни мехури, инфлацията се ускорява, валутата поскъпва – а това депресира експортните сектори и понижава конурентността на стоките, произведени вътре в страната, изрежда експертът. „Днес никой не иска стабилна валута“.

Руският финансов министър Алексей Кудрин днес заяви, че волатилността на световните резервни валути е един от признаците за нестабилността на светвната финансова система. Според Кудрин, търговските баланси се дължат на различната конкурентноспособност и специализация на различните страни в един или друг сектор на икономиката. Така че те имат по-скоро структурен характер и намесата във валутния курс с цел изравняване на платежните баланси е „особено обезпокоителна“.

В момента рублата расте спрямо долара, но в средносрочен план валутните търговци очакват отслабване, предизвикано от колебанията на пазарите. Изчислено е, че увеличаване на паричното предлагане в САЩ с 1% води до ръст на волатилността в рублата с 1.5%. Тоест повече пари водят до по-активна търговия с тях и са предпоставка за резки промени.