Мистериозният купувач на най-големия частен пенсионен фонд в България се оттегли от сделката, съобщи вчера Vienna Insurance Group, добавяйки, че вече не бърза да продава печелившия бизнес "Доверие", пише Reuters.

 

Избраният купувач, регистрираната във Великобритания фирма United Capital, обяви през юли 2013 г., че планира да подаде документи за одобрение на сделката от българските регулаторни органи. Но вместо това в края на миналата година се е оттеглила от преговорите с австрийските собственици.

 

Липсата на публична информация за купувача доведе до загриженост в България и управляващите социалисти призоваха финансовият регулатор да спре сделката.


"Вярно е, че потенциалният купувач реши през декември да се оттегли. Това не беше предвидено в договора," коментират от Vienna Insurance Group - най-големия застраховател в Европа.

 

Изпълнителният директор на австрийското дружество Петер Хаген отчете, че пенсионните фондове от групата "Доверие" за регистрирали рекордна печалба от почти 8 милиона евро през 2013 г.

 

Историята на преговорите за българската компания е кратка, но пълна с обрати. През миналата година Vienna Insurance Group обяви, че е дала съгласието си за продажба на 92.6% от акциите на "Доверие" на United Capital – офшорна компания, която по-късно съобщи, че се финансира с руски капитали.

 

Всъщност преломният момент дойде през декември 2013 г., когато регулаторите в Русия отнеха лиценза на "Инвестбанк", която трябваше да финансира придобиването на ПОК "Доверие" АД от United Capital.